today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Το Χονγκ Κονγκ αποκλείει νέου lockdown σε όλη την πόλη ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ είπε ότι θεωρεί απίθανη την επιβολή lockdown σε όλη την πόλη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η COVID-19, ωστόσο το άλμα στα κρούσματα σημαίνει ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει» την πιθανότητα να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης τον επόμενο μήνα.

Η Λαμ, που δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα επιδιώξει μια ακόμα πενταετή θητεία ως επικεφαλής της υπό κινεζικής κυριαρχίας μητρόπολης, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησής στην υγειονομική κρίση δεν ήταν ικανοποιητική, με τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό να είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 1.619 κρούσματα σήμερα, νέο ημερήσιο ρεκόρ, με περίπου 5.400 αρχικώς θετικά κρούσματα.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για εκτεταμένο lockdown στην πόλη», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στον ιό. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε.

Ερωτηθείσα εάν οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη, που έχουν οριστεί για τις 27 Μαρτίου, θα διεξαχθούν κανονικά, η Λαμ δήλωσε ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει, αλλά δεδομένης της «σοβαρότητας και της ταχύτητας αυτού του τελευταίου κύματος» η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς. «Άρα, δεν μπορώ να αποκλείσω την όποια πιθανότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Μια επιτροπή 1.500 μελών, όλα ελεγμένα από τις αρχές για τον «πατριωτισμό» τους και την πίστη τους στο Πεκίνο, συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου κυβερνήτη. Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη δεν έχουν αναβληθεί ποτέ μετά την επιστροφή της μητρόπολης από τη Βρετανία σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Οι περιορισμοί στις κοινωνικές και δημόσιες συναθροίσεις, που επιβλήθηκαν ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας, βοήθησαν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να καταπνίξουν το φιλοδημοκρατικό κίνημα, του οποίου οι μαζικές διαμαρτυρίες συντάραξαν την πόλη το 2019 ενώ ο νόμος εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 ουσιαστικά έδωσε τέλος στην αναταραχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ