today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Σε εγρήγορση η Αθήνα για παν ενδεχόμενο στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Σε «ασκήσεις ετοιμότητας» της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, κυρίως στο τομέα της ενέργειας, στη χώρα μας, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή  έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί και συνεργάτες του.

Του Κώστα Πασίση

Στη συνάντηση  αναλύθηκαν όλα σενάρια αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των δυο χωρών.

Κυρίως όμως εξετάσθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, για να μη …ξεμείνει η Ελλάδα από φυσικό αέριο. Και όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, μέσω τρίτων χωρών, για να μην προκύψει πρόβλημα».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει επάρκεια και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός  συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με αντικείμενο  τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ο παγωμένος αέρας μυρίζει «μπαρούτι».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν ότι μία επιθετική κίνηση  από τη Ρωσία θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη και το κόστος θα είναι μεγάλο.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ευρώπη «φοβάται» πιθανά «αντίποινα» του Κρεμλίνου στον τομέα της ενέργειας, που η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει εδώ και καιρό

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας και αυτό επειδή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Γηραιά Ήπειρος εμφανίζεται να είναι διαιρεμένη, για άλλη μια φορά…

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι Βαλτικές ζητούν να υπάρξει σκληρή απάντηση στη Ρωσία, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα επιθυμούν την εξάντληση των διπλωματικών εργαλείων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Αρμαγεδδώνα…

Η θέση της Ελλάδας

Το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής στα  ρωσο-ουκρανικά σύνορα «καίει» το Μαξίμου και αυτό φαίνεται σε όλες τις «κλειστές» συσκέψεις που γίνονται για να αποκρυσταλλωθεί η στάση της Ελλάδας στο πρόβλημα, με δεδομένο ότι επιχειρείται μια «αναθέρμανση» των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι στην κρίση της Ουκρανίας «η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους. Από την άλλη όμως κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ο ρόλος μας πάντα θα έχει στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν εκεί».

Το θέμα, όμως, με την Ρωσία είναι περίπλοκο και αυτό προκύπτει από την πρόσφατη αναφορά του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή τη μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω και της βάσης της Αλεξανδρούπολης.

Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια δήλωση που ερμηνεύθηκε ως ενόχληση της Μόσχας για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Δεδομένο επίσης είναι ότι σε περίπτωση «ανάφλεξης» στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ζητήσει την ενεργοποίηση των αμερικανικών βάσεων τόσο στη Σούδα όσο και στην Αλεξανδρούπολη…

Στη Ρωσία ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου.

Επίσημα στην  ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία τόσο σε οικονομικά, όσο και σε πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή. Ωστόσο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Αλεξανδρούπολης…

Λόγω της συγκυρίας η συνάντηση χαρακτηρίζεται άκρως σημαντική. Η Ελλάδα είναι πιστή σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ανήκει στο «σκληρό» πυρήνα των χωρών της Ε.Ε, αλλά ταυτόχρονα έχει τα «διαπιστευτήρια» του αξιόπιστου συνομιλητή σε μια περίοδο που υπάρχει αμοιβαία καχυποψία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια με τον με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεμήνυσε και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία την τρέχουσα περίοδο,  ότι δεν τίθεται θέμα  αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές  δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ