today-is-a-good-day
15.9 C
Athens

Χρ.Στυλιανίδης: Θα είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα σε όλες τις μάχες

Tελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, στρατηγό εα Στέφανο Κολοκούρη, στο νέο αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο νέος αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό για το έργο που επιτέλεσε και την προσφορά του στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανέφερε ότι θα στηριχτεί σε δύο αρχές, την αξιοσύνη και την εντιμότητα, για να καταστήσει το Πυροσβεστικό Σώμα πιο αξιόμαχο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό, βασιζόμενο κυρίως στους ανθρώπους, που το στελεχώνουν.

Όπως τόνισε, η βαριά παρακαταθήκη του χθες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επιτακτικές ανάγκες του σήμερα, για την προστασία της κοινωνίας από την απειλή των φυσικών, αλλά και τεχνολογικών καταστροφών, δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα. Στη συνέχεια ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό στόχος τους είναι ο περαιτέρω θεσμικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των δομών του Σώματος, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η επέκταση της διεθνούς συνεργασίας, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η μέριμνα για το προσωπικό.

«Η προσπάθεια μου θα βασιστεί στην συλλογική δράση, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων μας, διότι όπου ενότητα εκεί νίκη», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος αρχηγός του ΠΣ, στρατηγός εα, Στέφανος Κολοκούρης, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους του έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και τον επέλεξαν για αρχηγό του ΠΣ, ενώ συνεχάρη τον νέο αρχηγό, εκφράζοντας την ευχή να έχει «μία καλή και ευλογημένη θητεία».

Ακόμη περιέγραψε εκτενώς την παρακαταθήκη που αφήνει και το έργο που επιτέλεσε στο ΠΣ, κατά τις 11.315 ημέρες (31 χρόνια) ενεργού δράσης.

«Εργάστηκα σκληρά, είχα χρέος να το κάνω, δεν έλειψα στιγμή από το πεδίο, δεν άργησα ποτέ να πέσω στις μάχες με τις φλόγες. Δεν υπολόγισα ποτέ την ζωή μου μπροστά στην ζωή του πολίτη, στην καταστροφή της περιουσίας του και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Του πολίτη της πατρίδας μας αλλά και του πολίτη του κόσμου, αφού ουκ ολίγες φορές συμμετείχα σε αποστολές στο εξωτερικό, όταν υπήρξε ανάγκη για συνδρομή της χώρας μας εκεί. Με αυταπάρνηση υπηρέτησα το καθήκον μου, ένα καθήκον που έμελλε να γίνει μοναδική, αποκλειστική μου προτεραιότητα. Θυσίασα την οικογένειά μου, την προσωπική μου ζωή, ώστε να είμαι πάντα σε ετοιμότητα καταθέτοντας κάθε μέρα την ψυχή μου», επισήμανε ο κ. Κολοκούρης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του στο Σώμα που ήταν μαζί στο πεδίο.

«Ήμασταν ομάδα ο ένας για τον άλλο. Μόνο επί της αρχηγίας μου αντιμετωπίσαμε 26.047 πυρκαγιές», είπε και κατέληξε: «Το να είσαι πυροσβέστης είναι δύσκολο έργο. Ένα σπουδαίο λειτούργημα για την ανθρωπότητα».

Στη συνέχεια ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, απένειμε το μετάλλιο αρχηγίας στο νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ΠΣ Αλέξιο Ράπανο, ενώ μετά τη λήξη της τελετής επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, στρατηγό εα Στέφανο Κολοκούρη.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι θα είναι δίπλα στο ΠΣ σε όλες τις μάχες, και σε κάθε δύσκολη στιγμή. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, για την οικογένεια του Σώματος που παραμένει ενωμένη για να ανταποκριθεί στην τόσο σημαντική αποστολή του. Πιστεύω ότι η έκφραση εκτίμησης προς το Σώμα, την απερχόμενη και τη νέα ηγεσία του, αποτελούν θεσμική και προσωπική οφειλή. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα σε όλες τις μάχες, θα είμαστε κοντά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, σημείωσε ενώ αναφερόμενος στον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, κ. Κολοκούρη, είπε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε τον εαυτό του και ήταν πάντα εκεί, κάνοντας λόγο για έναν μαχητή του πεδίου. «Τον είδα στην κακοκαιρία “Μπάλλος”, αλλά και στην κακοκαιρία “Διομήδης”, όπως και στην πρόσφατη, δύσκολη, κακοκαιρία “Ελπίδα”. Ήταν πάντα εκεί. Ποτέ δεν σκέφτηκε τον εαυτό του. Του εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο. Είναι πάντα ευπρόσδεκτος για τη συμβουλή του, ακόμα και την κριτική του αν χρειάζεται», ανέφερε. Απευθυνόμενος στον νέο αρχηγό του, Αλέξιο Ράπανο, αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη είπε: «Θα συμπορευτούμε με στόχο να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα, να προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη αυτά που του αξίζουν. Δεν ζούμε εύκολες στιγμές. Ζούμε πρωτόγνωρα φαινόμενα, αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε τουλάχιστον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο για το έργο σας. Παραμένουμε οικογένεια. Παραμένουμε όλοι μαζί, ενωμένοι», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο αρχηγό για το έργο και την προσφορά του και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάντα εκεί. Σε πυρκαγιές, σε πλημμύρες, σε σεισμούς. Από την πρώτη στιγμή, σε κάθε φυσική καταστροφή δίνει το “παρών”, δίπλα στον πολίτη, με αυτοθυσία, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού μας πλούτου. Στις πρόσφατες κακοκαιρίες, το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε μια μεγάλη μάχη, με εκατοντάδες επιχειρήσεις. Όπως και στην πρόσφατη κακοκαιρία, την “Ελπίδα”, για την αντιμετώπιση της οποίας – κι αυτό θα πρέπει να τονιστεί- το Πυροσβεστικό Σώμα διεξήγε μια τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών, αλλά και συνδρομής προς τους υπόλοιπους φορείς, για τη διάνοιξη οδών, για τη μεταφορά ασθενών, για την παροχή βοήθειας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν εκεί. Και θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτερες ευχαριστίες μου σε κάθε πυροσβέστρια και κάθε πυροσβέστη προσωπικά που δίνουν την ψυχή τους για να είναι κάθε στιγμή δίπλα στον Έλληνα πολίτη».

Ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν η απονομή αναμνηστικού δώρο από τον πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προς τον απερχόμενο αρχηγό του ΠΣ, Στ. Κολοκούρη. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τον κ. Κολοκούρη για το έργο του και τη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ ο κ. Κολοκούρης αφού τον ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν τον χαρακτήρισε «ακούραστο, αλύγιστο, με όραμα». «Ένας άνθρωπος που δεν εγκαταλείπει ποτέ. Αν δύο λέξεις τον χαρακτηρίζουν, αυτές είναι η επαγρύπνηση και η αποτελεσματικότητα», σημείωσε.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Τέλος, από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπαρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος, ο επιτελάρχης του Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης, ο προϊστάμενος Κλάδου Διοικητής Υποστήριξης υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Σταμούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ