today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

«Άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» ζητά από την Μόσχα ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα από την Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» στην σύγκρουση περί την Ουκρανία, πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στην συνέχεια την ρωσική πρωτεύουσα την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους ζητούν εξηγήσεις από την Ρωσία για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, πράγμα που η Μόσχα έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να κάνει.

Με τα ραντεβού του στο Κίεβο και το Κρεμλίνο, ο Ολαφ Σολτς ακολουθεί τα βήματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μίας διπλωματικής λύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν, από την πλευρά τους, ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει «οποιαδήποτε στιγμή» και πλήθος χωρών έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερον την ουκρανική επικράτεια.

Δεχόμενη κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά συγκαταβατική απέναντι στην Μόσχα λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, η Γερμανία ανέβασε χθες τους τόνους.

«Βρισκόμαστε εν μέσω κινδύνου στρατιωτικής σύρραξης, ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, και η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η κατάσταση είναι πλέον «κρίσιμη, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τελευταία ευκαιρία»

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Μόσχα είναι «πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη της ειρήνης, δήλωσε από την πλευρά του ο ουκρανός πρεσβευτής στην Γερμανία Αντριι Μέλνικ στο Bild TV.

«Εχουμε την αίσθηση ότι ένας πόλεμος γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτος», πρέπει να προετοιμασθούμε «για το χειρότερο».

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση με σειρά απαιτήσεων, κυρίως με την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Οι Δυτικοί θεωρούν ότι ο όρος αυτός είναι απαράδεκτος.

Ο Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ότι η επιβολή καταστροφικών δυτικών κυρώσεων θα είναι «άμεση» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, απειλές που μέχρι στιγμής δεν έχουν πτοήσει το Κρεμλίνο.

Ένα από τα θέματα που οι Αμερικανοί έχουν θέσει στο τραπέζι, παρά την γερμανική απροθυμία, είναι η τύχη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάσθηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο δέχεται δριμείες επικρίσεις για την άρνησή του να στείλει όπλα στους Ουκρανούς.

«Ζητώ επισήμως από τους εταίρους μας να αποφασίσουν σε ποια πλευρά τοποθετούνται: στην πλευρά της Ουκρανίας που αμύνεται ή στην πλευρά του επιτιθέμενου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την περασμένη βδομάδα ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής του μποξ Βιτάλι Κλίτσκο που έχει ζήσει επί πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου και παραμένει σταρ.

Η ένταση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με την συγκέντρωση άνω των 100.000 ρώσων στρατιωτικών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και με την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην Λευκορωσία και την Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν προσκεκλημένος στο Κίεβο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν την τακτική της«διπλωματίας και της αποτροπής» απέναντι στην Μόσχα.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την χώρα του: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας συο Κίεβο τις προσεχείς ημέρες (…) θα ήταν μία σημαντική κίνηση και θα συνέβαλλε στην σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης επείγουσα συνάντηση με την Ρωσία, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τους κανόνες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μη κοινοποιώντας πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μόσχα αγνόησε το αίτημα του Κιέβου σε σχέση με το Εγγραφο της Βιέννης (ΟΑΣΕ) που προωθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διαφάνεια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των 57 χωρών μελών του Οργανισμού.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί συνεδρίαση με την Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών για να συζητηθεί η ανάπτυξη και οι μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ή έχουν αρχίσει την απομάκρυνση του προσωπικού των πρεσβειών τους. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM διέκοψε τις πτήσεις της στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ