today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

A.Γκουτέρες: Καλεί όλες τις πλευρές να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της Λιβύης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα “όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να διαφυλάττουν τη σταθερότητα στη Λιβύη ως απόλυτη προτεραιότητα”, ενώ η χώρα έχει δυο αντίπαλους πρωθυπουργούς.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες “υπενθυμίζει ότι όλοι οι θεσμοί έχουν πρωταρχικό στόχο να οργανώσουν εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εγγυηθούν τον σεβασμό στην πολιτική βούληση των 2,8 εκατομμυρίων Λίβυων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η οποία περιορίζεται “να σημειώσει” τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ “σημειώνει” την ψηφοφορία της Πέμπτης για μια συνταγματική τροποποίηση που χαράσσει τον δρόμο για την αναθεώρηση του σχεδίου του Συντάγματος του 2017 και για την εκλογική διαδικασία, και (σημειώνει) την ψηφοφορία που όρισε νέο πρωθυπουργό, διευκρινίζει η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες “καλεί όλες τις πλευρές και τους θεσμούς να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι κρίσιμες αυτές αποφάσεις λαμβάνονται με διαφανή και συναινετικό τρόπο”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του επικεφαλής του ΟΗΕ δεν αναφέρει ούτε το όνομα του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα ούτε αυτό του νέου πρωθυπουργού που διορίστηκε χθες Πέμπτη, Φάτι Μπασάγα. Ο Γκουτέρες δεν επαναλαμβάνει επίσης αυτά που δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του, ότι δηλαδή ο ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει μέχρι τώρα τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα ως μεταβατικό πρωθυπουργό στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ