today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Μ.Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των στρατικοποιημένων νησιών

Νέες απειλές κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από την στρατιωτικοποίηση των νησιών θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Σε εκπομπή του TRT Haber ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, πως τα έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη και ότι είναι αδύνατον να γίνουν παραχωρήσεις από εδώ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως κάθε φορά που επιχειρήθηκε παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αποτράπηκε μέσω της διπλωματικής οδού, σημείωσε.

“Έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας”, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στις επιστολές μας προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφέραμε το εξής, η Ελλάδα παραβιάζει αυτές τις συνθήκες. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Συνεπώς, αν η Ελλάδα δεν προσχωρήσει στην στρατιωτικοποίησή τους, θα τεθεί προς συζήτηση η κυριαρχία αυτών των νησιών διότι παραβιάζει τον όρο.

Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις και θα ξεκινήσει η συζήτηση. Η Ελλάδα στην ουσία το δέχεται, τι είναι λέει βλέπουν μια απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό το παραβιάζουν. Θα αποτρέψεις την απειλή με μερικούς στρατιώτες και όπλα που έβαλες στο νησί; Άρα δεν λένε την αλήθεια, κατέληξε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ