today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Επεισοδιακή συνάντηση των ΥΠΕΞ Τρας και Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση που είχαν, η οποία κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας αισθανόταν σαν να βρισκόταν σε συζήτηση κωφαλάλων.

«Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος, σαν πέτρα, ώστε τα άρματά της να περάσουν εύκολα στο ουκρανικό έδαφος. Νομίζω ότι έτσι ήταν το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφούς μας» είπε.

Η Τρας αμφισβήτησε ευθέως τη διαβεβαίωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από το ίδιο το έδαφός της.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ ρώτησε την Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Τρας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για να την διορθώσει.

Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας, αυτό απλούστατα δεν είναι αλήθεια», είπε η Τρας, προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως σωστό» για την Ουκρανία να αμυνθεί και να αναζητήσει συμμάχους.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία είναι κακές εδώ και χρόνια. Έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους με τη δηλητηρίαση και τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο το 2006 και με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι το 2018.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Λονδίνο ουδέποτε παρουσίασε αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του περί ρωσικής ανάμιξης και στις δύο αυτές περιπτώσεις ή ότι η Μόσχα επιχείρησε να δηλητηριάσει τον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι το 2020. Είπε ότι η Τρας δεν άλλαξε τόνο κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής του και ότι αγνόησε τις εξηγήσεις του, ενώ επαναλάμβανε δηλώσεις και απαιτήσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν η Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ