today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Λιβύης

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού του Λιβύης, του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, νωρίς το πρωί, ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, εν μέσω των συνεχιζόμενων διενέξεων για την εξουσία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε στην κατοικία του· επρόκειτο αναμφίβολα για απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντμπάιμπα, τόνισε. Οι δράστες διέφυγαν και διενεργείται έρευνα, συμπλήρωσε.

Το Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν έχει δει οπτικό υλικό από το συμβάν, ούτε μπόρεσε να μιλήσει με αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο.

Εάν επιβεβαιωθεί, η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού θα επιδεινώσει την κρίση που προκαλεί η ατελείωτη σύγκρουση για την εξουσία στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει πως θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα για την αντικατάστασή του.

Ένοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν μαχητές και υλικό και ανέπτυξαν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η νέα πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.

Η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ζητούμενα στη Λιβύη μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δύο κυβερνήσεις και δύο αντιμαχόμενες ένοπλες παρατάξεις στο πλευρό τους, στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα. Στη σύρραξη ενεπλάκησαν άλλες χώρες και μισθοφορικές δυνάμεις.

Ο κ. Ντμπάιμπα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, όταν ονομάστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο μιας αργόσυρτης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι αντίπαλες ομάδες διαγκωνίζονταν για να λάβουν καλές θέσεις στη διαδικασία, που όμως κατέρρευσε εξαιτίας διαφωνιών για τους κανόνες της. Η νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Ντμπάιμπα για την προεδρία – αξίωμα που ο ίδιος δεσμευόταν πως δεν θα διεκδικούσε, προτού αλλάξει στάση – αμφισβητείται.

Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει σήμερα για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Όμως ο κ. Ντμπάιμπα τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές. Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η λιβυκή Βουλή εξάλλου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε φέτος, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, εξέλιξη που προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ. Ντμπάιμπα, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη.

Αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πως επαπειλείται, τουλάχιστον άμεσα, αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ