Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αθλητική βία

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στη βία και στα φαινόμενα «χουλιγκανισμού», σηματοδοτούν οι χειροπέδες σε εννέα χούλιγκαν, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού που συγκλόνισε την κοινή και
«ενεργοποίησε» την Πολιτεία.

Του Κώστα Πασίση

Στο θέμα αναφέρθηκε από την πρώτη ημέρα ο Πρωθυπουργός που ζήτησε την άμεση εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας η οποία έγινε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Στόχος, αυτή τη φορά, να μη μείνουν στα λόγια οι εξαγγελίες για εξυγίανση ενός «αναρχοαυτόνομου» χώρου, όπως είναι οι σύνδεσμοι οπαδών και οι σχέσεις τους με τις ΠΑΕ.

Λίγο μετα το τέλος της σύσκεψης που συμμετείχαν ο υφ. Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε τις κυβερνητικές
πρωτοβουλίες που κινούνται στους εξής άξονες:

  • Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλόγων των φιλάθλων, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων από την αστυνομία
  • Αναγκαίες προσαρμογές στον ποινικό κώδικα
  • Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ

Όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Ένας από τους άξονες του νομοσχέδιου είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις των ομάδων αλλά και της Πολιτείας, για να μπει ένα «φρένο» στα φαινόμενα της αθλητικής βίας.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι ρεαλιστικό και η «φιλοσοφία» του βασίζεται περισσότερο στην προληπτική δράση και λιγότερο στην κατασταλτική.

Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση που ελήφθη είναι ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές απ εδώ και στο εξής θα πρέπει να δρουν οργανωμένα και αποφασιστικά.

Όπως επισημαίνεται, μόλις το 2021 σημειώθηκαν 118 περιστατικά ωμού χουλιγκανισμού που στις περισσότερες των περιπτώσεων ενέχονται και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Απόρροια αυτής της απόφασης είναι και το μπαράζ ελέγχων που έχει ξεκινήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνδέσμους οπαδών και αθλητικές λέσχες.

Στο Μαξίμου, όμως, υπάρχει προβληματισμός, όχι μόνο για τον οπαδικό χουλιγκανισμό, με αφορμή τον άδικο χαμό του Άλκη, αλλά γενικότερα για το θέμα της βίας σε βάρος ανήλικων παιδιών, από οργανωμένες συμμορίες νεαρών κακοποιών, ένα νέο επικίνδυνο φαινόμενο που ανθίζει στη χώρα μας και όχι μόνο…

Εκτός της οπαδικής βίας, προβληματισμός υπάρχει και για τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και την ακρίβεια στην αγορά, με μεγαλύτερη επίπτωση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πολιτική απειλή η ακρίβεια

Το πρόβλημα της ακρίβειας καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχει μετατραπεί σε πολιτική απειλή για την κυβέρνηση, που ψάχνει επειγόντως αντίδοτο.

Ο Γιάννης Οικονόμου προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υπενθύμισε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν από το περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά το πρόβλημα παραμένει, λόγω των
διεθνών εξελίξεων.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συσκέψεων υπάρχουν πολλά σενάρια, αναφορικά με τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων
νοικοκυριών.

Αλλά, όπως διευκρινίζεται η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε στοχευμένα μέτρα που δεν θα
χαθούν πριν φθάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι οριζόντιες λύσεις προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείονται καθώς έχουν μεγάλο κόστος και τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες κινήσεις.

Τέλος, νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις με δεδομένο ότι αγροτοσυνδικαλιστές απορρίπτουν τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που από χθες έχει νέο υπουργό τον Γιώργο Γεωργαντά, μετα την
αποπομπή του Σπ. Λιβανού.

Από την πλευρά του, πάντως το υπουργείο μιλά για υποκινούμενες κινητοποιήσεις και δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο.