today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Ν.Δένδια στο Λονδίνο

Στη Ρώμη αύριο ο ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Κρις Χίτον-Χάρις στο Λονδίνο το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό και ο νεοδιοριζόμενος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει από πρώτο χέρι για τις ελληνικές θέσεις. Με τη σειρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία και του έκανε εκτενή ενημέρωση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έστειλε τα χαιρετίσματα της στον Έλληνα υπουργό, μια και ακόμη αναρρώνει στο σπίτι της από κορονοϊό, με την ευχή να μπορέσουν οι δύο τους να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι κ.κ. Δένδιας και Χίτον, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την εφαρμογή «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβρη. Σημειώνεται ότι ο Κρις Χίτον Χάρις είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Βρετανός αξιωματούχος για την εφαρμογή του εν λόγω μνημονίου. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Οι δύο άντρες είχαν, επίσης, μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στάση της Τουρκίας, όπου ο κ. Δένδιας παρουσίασε ενδελεχώς τις ελληνικές θέσεις στον Βρετανό υφυπουργό.

Συζητήθηκαν ακόμη οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών. Σημείωσε τις επαφές που έχει με τη Ρωσία, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει την εμπειρία του από την πρόσφατη του επίσκεψη στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις των Μπαχαμών και του Μπρουνέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πρέσβεις που έχουν έδρα το Λονδίνο, αλλά είναι διαπιστευμένοι και στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 ζητώντας την στήριξη των κρατών αυτών.

Ο κ. Δένδιας αναχωρεί αύριο για τη Ρώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ