today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Μαδαγασκάρη: Ανησυχίες εκφράζει ο ΟΗΕ, καθώς πλησιάζει στη χώρα ο κυκλώνας Μπατσιράι

Περίπου 600.000 άνθρωποι ενδέχεται να πληγούν από τον κυκλώνα Μπατσιράι στη Μαδαγασκάρη, λίγες ημέρες αφού η τροπική καταιγίδα Άνα άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες αστέγους, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Ο ΟΗΕ και οι συνεργάτες μας εντείνουν τις προσπάθειές τους να προετοιμαστούν ενόψει του τροπικού κύκλωνα Μπατσιράι, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη Μαδαγασκάρη το Σαββατοκύριακο αυτό, αφού πλήξει το νησί του Μαυρικίου”, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Οι επιπτώσεις του κυκλώνα Μπατσιράι αναμένεται να είναι “σημαντικές”, εξήγησε, περιλαμβανομένων των περιοχών που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το πέρασμα της καταιγίδας Άνα.

Από αυτή την τροπική καταιγίδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 90 άνθρωποι την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

Κάθε χρόνο στη διάρκεια της εποχής των κυκλώνων (από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο) δεκάδες καταιγίδες και κυκλώνες πλήττουν το νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την Πασκουαλίνα Ντι Σίριο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για τη Μαδαγασκάρη, ο νέος κυκλώνας ενδέχεται να επηρεάσει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στη χώρα, ανάμεσά τους και 150.000 εκτοπισμένους.

“Είναι μια μεγάλη κρίση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο ΟΗΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κυκλώνα, αναπτύσσει προληπτικά ομάδας αναζήτησης και διάσωσης και προετοιμάζει αποθέματα εφοδίων, ενώ αεροσκάφη είναι έτοιμα να επέμβουν μόλις κριθεί απαραίτητο για να προσφέρουν τη στήριξή τους στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) εκτιμά σε περίπου 4,4 εκατομμύρια τους ανθρώπους που απειλούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και έχει επίσης κινητοποιηθεί.

Ο Μπατσιράι θα πλήξει τις ανατολικές ακτές της Μαδαγασκάρης και κυρίως την επαρχία Μαχανόρο, προβλέπει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, πιθανόν ως τροπικός κυκλώνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ