today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Γαλλία- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Το Παρίσι θα βοηθήσει το Αμπού Ντάμπι να προστατεύσει τον εθνικό εναέριο χώρο του

Η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, θα βοηθήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημαντικό της σύμμαχο στον Κόλπο, να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου τους μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Τα Εμιράτα “ήταν θύματα σοβαρών επιθέσεων στο έδαφός τους τον Ιανουάριο. Προκειμένου να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτή τη φιλική χώρα, η Γαλλία αποφάσισε να τη στηρίξει στρατιωτικά, κυρίως για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε εισβολή”, σημειώνει η Παρλί στο Twitter.

Τον Ιανουάριο τα Εμιράτα έγιναν στόχος τριών επιθέσεων των σιιτών ανταρτών οι οποίοι χρησιμοποίησαν drones και πυραύλους. Από την επίθεση της 17ης Ιανουαρίου στο Αμπού Ντάμπι σκοτώθηκαν τρεις αλλοδαποί εργάτες. Η δεύτερη επίθεση, στις 24 Ιανουαρίου, είχε στόχο την αεροπορική βάση αλ Ντάφρα, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες αναχαίτισαν τους πυραύλους των Χούθι, ενώ ακολούθησε και μία τρίτη στις 31 Ιανουαρίου.

Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν ένα πολεμικό πλοίο και καταδιωκτικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσουν τη χώρα.

Τώρα επεμβαίνει και η Γαλλία χάρη στην αεροπορική βάση που διαθέτει στα Εμιράτα από την οποία οργανώνει τακτικά πλήγματα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

“Μαχητικά αεροσκάφη Rafale που ανήκουν στον στόλο μας που έχει τη μόνιμη βάση του στο Αμπού Ντάμπι θα συμμετάσχουν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων των Εμιράτων σε αποστολές παρακολούθησης, εντοπισμού και αναχαίτισης, εφόσον είναι αναγκαίο”, εξήγησε η Παρλί.

“Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέονται από μια στρατηγική συνεργασία, η συμβολή μας εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μας για αμυντική συνεργασία”, επεσήμανε.

Μια σχεδόν άγνωστη οργάνωση ανέλαβε χθες Πέμπτη την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας νέα ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης, μετά και τα πλήγματα των Υεμενιτών ανταρτών σε αυτήν την πλούσια χώρα του Κόλπου, τις τελευταίες ημέρες.

Η οργάνωση Αλουιγιάτ αλ Ουάαντ αλ Χακ (δηλαδή «Ταξιαρχίες της Δίκαιης Επαγγελίας», στα αραβικά), η οποία φέρεται να διατηρεί δεσμούς με ένοπλες, φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα ξημερώματα της Τετάρτης εναντίον των ΗΑΕ. «Ο λαός της αραβικής χερσονήσου εξαπέλυσε επίθεση στα Εμιράτα του Κακού, τα ξημερώματα» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ