today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μ.Κατρίνης: Αν οι υπουργοί συνεχίσουν έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε ένα σούπερ μάρκετ

«Κύριοι υπουργοί, αν συνεχίσετε έτσι, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για το «τσουνάμι» ακρίβειας και αισχροκέρδειας. «Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε.

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι «η ακρίβεια εξελίσσεται στο πιο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια» και πρόσθεσε: «Θλίβομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε με την πανδημία, επιχειρεί να μας πείσει ότι -πέρα από αυτό που βλέπουμε και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες- υπάρχει μία άλλη εικόνα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος και προβάλλει επιχειρήματα που προκαλούν τους πολίτες. Αν συνεχίσετε έτσι, κύριοι υπουργοί, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφτείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο, αφού προχθές η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,824 ευρώ, απέχοντας μόλις ενάμισι λεπτό από την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, το 2012».

Στην Ελλάδα, λόγω της ατελούς λειτουργίας των αγορών, όταν μία τιμή ανεβαίνει δύσκολα κατεβαίνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος επικαλέστηκε τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά, που δείχνουν αυξήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αλλά και τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αρκείται στον ρόλο του παθητικού θεατή περιμένοντας την αγορά να αυτορυθμιστεί. «Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την επίκληση των διεθνών αυξήσεων, γιατί αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί η κυβερνητική ανεπάρκεια και άγνοια της πραγματικότητας έχει οδηγήσει σε ένταση των συνεπειών στην Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε και επεσήμανε ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις υπουργών περί παροδικού φαινομένου ακρίβειας, ακόμα και η διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι με τα 9 ευρώ τη μεγαβατώρα θα απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων του ρεύματος, αναιρέθηκαν από την πραγματικότητα.

«Κύριοι της κυβέρνησης, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και κυρίως απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση», προειδοποίησε ο κ. Κατρίνης και υπογράμμισε: «Αυτήν τη στιγμή, ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 10% ενώ ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα είχε την 5η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ το 2020».

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι το φαινόμενο θα είχε διάρκεια έως ως τον Δεκέμβριο που πέρασε. «Τόσο διορατικοί είστε στην κυβέρνηση», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πώς μπορούν άνθρωποι με 600 ευρώ, πώς μπορούν συνταξιούχοι με συντάξεις 300 και 400 ευρώ να σταθούν όρθιοι μπροστά σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων. Πώς μπορεί η μεσαία τάξη να αντέξει αυτές τις αυξήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος ενέργειας, το οποίο αδυνατούν να καλύψουν τα νοικοκυριά και να απορροφήσουν οι ΜΜΕ, με την Αθήνα να κατατάσσεται στις 6 πιο ακριβές πόλεις, ανάμεσα στις 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης.

«Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα και το χειρότερο είναι πως, ακόμη και τώρα που μιλάμε, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Η ακρίβεια είναι πρόβλημα που συνδέεται με την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στην αύξηση της κατανάλωσης, ενώ σήμερα έξι στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών, εξαιτίας των αυξήσεων, έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση αυτοκινήτου εξαιτίας των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες θέρμανσης και δύο στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ακόμα και στη Βlack Friday οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές.

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων. «Από εμάς δεν θα ακούσετε προτάσεις στα όρια του λαϊκισμού ή λόγια του αέρα. Ο υπουργός αρνήθηκε τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά εκεί που ή χώρα έχει συντελεστή 13% όταν σε άλλες χώρες έχουν ΦΠΑ από 4% έως 7%, σε ανάλογα αγαθά», είπε και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη στον ΦΠΑ στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να επιμεριστεί περισσότερο αναλογικά το κόστος στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, απέφυγε ουσιαστικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας, απέφυγε να στηρίξει ουσιαστικά επιχειρήσεις και αγρότες με τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την ανάγκη άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό από τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλό συντελεστή για βασικά αγαθά για το κρίσιμο επόμενο διάστημα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το 2022, και αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στη θέση του ΕΚΑΣ, που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς, όπως τόνισε, η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν, είναι η ώρα για συγκεκριμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις δομικές αδυναμίες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, διότι σήμερα ανενόχλητοι οι μεγάλοι ιδιώτες πάροχοι μεταφέρουν αυτόματα τις αυξήσεις χωρίς να απορροφούν ούτε στο ελάχιστο μέρος αυτ΄βμ των αυξήσεων, αν και θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους.

«Η επικοινωνία είναι θεμιτή όταν υπάρχει και η πολιτική που παράγει ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα.Η κυβέρνηση, μην έχοντας μία τέτοια πολιτική, αρκείται στην επικοινωνία. Αρνείται να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της ακρίβειας, προσπαθεί να μας πείσει είτε ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τα προβλήματα που διαρκώς διευρύνονται είναι “ψιλά γράμματα” για την κυβέρνηση, αφού το διαζύγιό της με τα λαϊκά στρώματα είναι οριστικό», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης και υπογράμμισε: «Εμείς, είμαστε εδώ για να αποκτήσει η χώρα μία δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση που διαθέτει τεκμηριωμένο και προγραμματικό λόγο. Η σημερινή επερώτηση είναι μόνο η αρχή. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, σήμερα, για να προστατεύσει τους πολίτες και να αποτρέψει τη διεύρυνση των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σίγουρα αξίζουν κάτι καλύτερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ