Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απομακρύνει τον Αλέξη Τσίπρα από το σύγχρονο πολιτικό «Κέντρο», βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη πρόταση
δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Κώστα Πασίση
Ο Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο, πρόβαλε θετική ατζέντα και έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του σε αντιδιαστολή με το ..αποτύπωμα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα για το ποιοτικό χάσμα που χωρίζει τα δυο κόμματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη Βουλή, μετριοπαθής αν και ελαφρά σκωπτικός, έναντι του κ. Τσίπρα.
Ήταν η «ήρεμη» δύναμη, όπως αρμόζει σε έναν Πρωθυπουργό, με …εξαίρεση ένα ξέσπασμα για τη σκευωρία της Novartis. Και δίπλα του ήταν η κυβέρνηση που έχει σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην αλλαγή σελίδας.
Απέναντι του είχε έναν δήθεν «οργισμένο» Αλέξη Τσίπρα που εξέπεμπε σε κάθε παράγραφο της ομιλίας του μια «τοξικότητα» που απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους, οι οποίοι είναι το μεγάλο ζητούμενο από σήμερα και μέχρι τις εκλογές.
Μια κρίσιμη κατηγορία που θα κρίνει το στοίχημα της αυτοδυναμίας.
Ειδικά, η πολιτική παράμετρος για το χώρο του «Κέντρου» υποστηρίζεται από τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει ότι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή επιρροή και «περάσματα» στη δεξαμενή του Κέντρου, ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι «καθαρά» το τρίτο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ διατηρεί «καθαρό» προβάδισμα 10 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ στην
πρόθεση ψήφου.
Ο κωδικός εξωστρέφεια
«Η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μια φράση «χαμηλών τόνων», που ενδεχομένως να πέρασε και απαρατήρητη, ωστόσο κρύβει μέσα της, τη μεγάλη εικόνα που έχει μπροστά του, ο αρχηγός της ΝΔ
για την Ελλάδα 2.0.
Η επόμενη ημέρα της τριήμερης μάχης βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να ενεργοποιήσει τον κωδικό εξωστρέφεια. Τη φυγή προς τα εμπρός με έμφαση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και όλων των προεκλογικών υποσχέσεων μέχρι να στηθούν κάλπες.
Η εντολή του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει σχεδόν απ’ όλες τις ομιλίες του, είναι να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, να έλθουν επενδύσεις στη χώρα, που αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, όπως είναι η πρόσφατη εξαγορά της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet από την JP Morgan, τραπεζικό-επενδυτικό κολοσσό.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε μεταξύ άλλων «τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων, την ώρα που πολλοί μιλούσαν για λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας. Από 17,3% το 2019 η ανεργία έχει πέσει στο 13,4% και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια, ειπε ο κ. Οικονόμου
Ανέδειξε -είπε- επίσης τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 6%».
Και αυτό είναι ένα μικρό «κομμάτι» του σχεδίου της κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη.
Το «παιχνίδι» μόλις άρχισε
Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία από το αποτύπωμα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, το οποίο καταγράφηκε στην προαναφερθείσα δημοσκόπηση, διαβεβαίωσε και δεσμεύθηκε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εργαστεί αποφασιστικά πάνω στη διόρθωση των αστοχιών και των λαθών που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της χιονοκαταιγίδας.
Σε επιτελικό επίπεδο και στην πορεία προς τις εκλογές (πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα ότι από το βράδυ της Κυριακής, η χώρα μπήκε σε μια άτυπη και μακρά προεκλογική περίοδο) ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης έδειξε την πρόθεση του να …προβάλει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα, που είναι τα «διαπιστευτήρια» του για το πως θα λειτουργήσει η
τυχόν δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας, δεν περίμενε ότι θα έριχνε την κυβέρνηση. Το έκανε γιατί ήθελε να «πιέσει» τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία ένας αντικυβερνητικού μετώπου, στο οποίο θα ηγείται ο ίδιος.
Δεν του βγήκε τίποτε, όμως. Αντίθετα, αποκάλυψε το σχέδιο πόλωσης και «σκληρού ροκ», με το οποίο θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές…