today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΕΕ: Νέοι κανόνες από 1 Φεβρουαρίου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τι θα ισχύει

Από αύριο, Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύουν νέοι κανόνες όσον αφορά την τυποποιημένη περίοδο αποδοχής των 270 ημερών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID της ΕΕ, τα οποία χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους νέους κανόνες τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 270 ημερών (9 μηνών) από την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού. Για τα εμβόλια μίας δόσης, σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μόνη δόση, ενώ για εμβόλια δύο δόσεων, σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή, ανάλογα με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, από την πρώτη και μόνη δόση μετά την ανάρρωση από τον ιό.

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά των αναμνηστικών δόσεων.

Ο κανόνας αντικατοπτρίζει την φθίνουσα προστασία που παρέχει το εμβόλιο και υπογραμμίζει τη σημασία της αναμνηστικής δόσης. Με την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά κατά πόσον απαιτούνται μελλοντικές προσαρμογές στον κανόνα αυτό, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που χρησιμοποιούνται για ταξίδια στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά τη χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ στο εσωτερικό τους, αλλά καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αποδοχής που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, όπως διευκρινίστηκε ήδη τον Δεκέμβριο, οι αναμνηστικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:

– 3/3 για αναμνηστική δόση ύστερα από αρχική σειρά εμβολιασμού 2 δόσεων·

– 2/1 για αναμνηστική δόση μετά από εμβολιασμό μίας δόσης ή μία δόση εμβολίου 2 δόσεων που έχει χορηγηθεί σε άτομο που ανέρρωσε.

Τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν με διαφορετικό τρόπο πριν από την εν λόγω διευκρίνιση πρέπει να διορθωθούν και να εκδοθούν εκ νέου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι διακριτές σε σχέση με το καθεστώς πλήρους εμβολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ