today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Σουηδία: Μειώνει τις ποινές μετανοημένων κακοποιών για να καταπολεμήσει τις συμμορίες

Για να καταπολεμήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις μαφιόζικες και βίαιες συμμορίες, η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο ελάφρυνσης της ποινής για τους μετανοημένους κακοποιούς που θα συνεργαστούν στις έρευνες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον παρουσίασε σχέδιο νόμου για τους “μάρτυρες-κλειδιά” με στόχο να “σπάσει την κουλτούρα της σιωπής” στις συμμορίες που εμπλέκονται σε μια έκρηξη αιματηρών επεισοδίων για ξεκαθάρισμα λογαριασμών τα τελευταία χρόνια.

Το σύστημα προβλέπει μειωμένες ποινές όταν ένας κατηγορούμενος συμβάλλει και σε άλλες έρευνες “ώστε να τον συμφέρει η συνεργασία με την αστυνομία”, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα στη Σουηδία, κακοποιοί και εγκληματίες μπορούν να δουν την ποινή τους να μειώνεται εάν συνεργαστούν με τους ερευνητές της δικής τους υπόθεσης, αλλά όχι βοηθώντας να συλληφθούν άλλοι.

Ο νόμος προτείνει επίσης βαρύτερες ποινές για τον εκφοβισμό των μαρτύρων και την παρεμπόδιση του έργου των ερευνητών. “Αυτοί που επιτίθενται στους καταγγέλλοντες και στους μάρτυρες δεν επιτίθενται μόνο σε εκείνους, αλλά και στο δικαστικό σύστημα στο σύνολό του”, δήλωσε ο Γιόχανσον.

Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία, που φημίζεται ότι είναι μια φιλήσυχη χώρα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα περιστατικών για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και αιματηρών πυροβολισμών που αποδόθηκε σε μαφιόζικες συμμορίες.

Το 2021 σε 346 περιστατικά με πυροβολισμούς σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι στη χώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατατάσσοντας τη Σουηδία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τις περισσότερες ανθρωποκτονίες από πυροβολισμούς.

Τον Οκτώβριο η δολοφονία σε μια πλούσια γειτονιά της Στοκχόλμης ενός από τους διασημότερους νεαρούς ράπερ της χώρας, του 19χρονου ‘Ειναρ, έδωσε διεθνή απήχηση στο φαινόμενο.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι νέοι από κακόφημες γειτονιές μεγάλων σουηδικών πόλεων.

Η κυβερνητική πρόταση, επηρεασμένη από μέτρα που ελήφθησαν στη Νορβηγία και στη Δανία, περιλαμβανόταν σε έναν κατάλογο προτάσεων που παρουσιάστηκαν το 2019 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που προαναγγέλλεται ως ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που κατηγορείται για κακή αντιμετώπιση του προβλήματος, είχε ήδη υιοθετήσει πέρυσι το καλοκαίρι νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για νεαρούς εγκληματίες ηλικίας 18 έως 20 ετών. Και άλλες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Γιόχανσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ