today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Οι λόγοι για την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και το τέλειο…άλλοθι

Τη στρατηγική της ολομέτωπης σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα, με αντιπαραβολή των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων, επέλεξε ο Πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση πρόταση μομφής από το ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαχείριση της πανδημίας, της χιονοθύελλας αλλά και της ακρίβειας που πλήττει την αγορά.

Του Κώστα Πασίση

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισαν κυβερνητικά στελέχη την κίνηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής και όπως τονίζεται κανείς δεν αιφνιδιάστηκε, αφού ήταν αναμενόμενη μετα το αίτημα για πρόωρες εκλογές και η συγκυρία με την κακοκαιρία ήταν το …τέλειο άλλοθι.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προϊδέασε για την ατζέντα της συζήτησης, τονίζοντας ότι στη Βουλή θα δοθούν απαντήσεις για όλα τα ψέματα του κ. Τσίπρα.

Το πολιτικό στίγμα για τις συνθήκες διεξαγωγής της τριήμερης αντιπαράθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας.
Θα είναι μίας πρώτής τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα.».

Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι υπουργοί αλλά και οι βουλευτές που θα πάρουν το λόγο θα υπενθυμίσουν τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης Αριστεράς με κορωνίδα τη διαχείριση που έγινε στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου η χώρα θρήνησε 100 νεκρούς, χωρίς την παραμικρή συγνώμη…

Για τον Πρωθυπουργό η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση είναι το ανέλπιστο …δώρο από πλευράς Κουμουνδούρου για να επικοινωνήσει το μέχρι τώρα
έργο της. Να θυμίσει την οικονομική πολιτική της που εστιάζεται στη μείωση της φορολογίας και την επιστροφή στη μεσαία τάξη όλα όσα της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, όσο ήταν στο «τιμόνι» της Εξουσίας.

Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου η τριήμερη συζήτηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξετυλίξει το σχέδιο του για το «επιτελικό κράτος 2.0», που στοχεύει να βάλει οριστικό τέλος στο κομφούζιο των αρμοδιοτήτων και στο επαναλαμβανόμενο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών που ξεπλένει διαχρονικά την ανικανότητα και ανεπάρκεια των ανευθυνουπεύθυνων της κρατικής διοίκησης.

Οι λόγοι της κατάθεσης πρότασης μομφής

Ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφαση του να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό του κόμματος του ότι θέλει και μπορεί να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση επειδή το τελευταίο διάστημα η αντιπολιτευτική τακτική ήταν
μόνιμα στο στόχαστρο των αριστερών εσωκομματικών τάσεων.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρεί την κυβερνητική διαχείριση στην πανδημία, την κακοκαιρία και την ακρίβεια ως τα…ιδανικά θέματα για σκληρό ροκ έναντι της κυβέρνησης. Ειδικά το ζήτημα της χιονοθύελλας θέλει
να το συντηρήσει στην επικαιρότητα για πολλές ημέρες.

«Σκαλίζοντας» κάποιος ακόμη πιο …βαθιά τη
συγκεκριμένη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα συναντά τις σκέψεις του για τη δημιουργία, εντός Βουλής, ενός αντιδεξιού μετώπου που θα είναι πρόθυμο να κτυπήσει την κυβέρνηση στα …αδύνατα σημεία της όπως είναι τα προαναφερθέντα ζητήματα, κατά την ερμηνεία του
ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, θέλει να «τεστάρει» την αντίδραση της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θέτοντας διλήμματα του τύπου ή με την Δεξιά του Μητσοτάκη, ή με τον
προοδευτικό κόσμο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δε ζητά εκλογές, όπως ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγάλο διακύβευμα, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι ποιός θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, εξου και η πρωτοβουλία Τσίπρα με την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι στην τριήμερη μάχη το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει, όχι ο Νικος Ανδρουλάκης, αλλά ο επικεφαλής της Κ.Ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η πρόταση μομφής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ «έσκασε» στον απόηχο της δημοσκόπησης της εταιρείας Abacus για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ έρχεται τρίτο σε απόσταση αναπνοής μόλις μισής μονάδας, με 17%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5% και Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 2%

Ενώ, συνέπεσε και με την αρθρογραφία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.
Σκουρλέτη, ο οποίος εξέφρασε την ανοικτή διαφωνία του με την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ