today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ο Μητσοτάκης αλλάζει το «μοντέλο» διαχείρισης κρίσεων

Την πολιτική ευθύνη όλων, της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού, της Τ.Α ακόμη και της Εταιρείας «Αττική Οδός», ανέλαβε ο Πρωθυπουργός με την «προσωπική και ειλικρινή συγνώμη του» έναντι όσων ταλαιπωρήθηκαν από την τελευταία «θεομηνία», κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κώστα Πασίση

Εκτός της αυτοκριτικής και την «κόκκινη» κάρτα στον προαναφερόμενο ιδιωτικό φορέα, περιέγραψε και τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων του για τη «θεραπεία» των κρατικών παθογενειών του παρελθόντος με προβολή στο σήμερα.

Από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατάμε την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της «ρήτρας» αποζημίωσης των πολιτών από ιδιωτικούς φορείς που διαχειρίζονται κρίσιμες δομές αλλά και κρατικές εταιρείες, σε περίπτωση αστοχιών το «αντίτιμο» των οποίων «πληρώνει» ο Έλληνας φορολογούμενος.

«…είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στην Αττική Οδό, αλλά και σε δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η σύντομη ομιλία του Πρωθυπουργού για την κακοκαιρία στηρίχθηκε σε δυο άξονες. Έναν πολιτικό και έναν επιχειρησιακό.

Στο πρώτο «σκέλος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να τον κατονομάσει, κάλυψε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ο οποίος από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας στοχοποιήθηκε τόσο εκτός όσο και εντός των «τειχών» για προφανείς λόγους και στις δυο περιπτώσεις.

«…για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας το κεφάλαιο των ευθυνών, στη παρούσα φάση, για τον πρώην Επίτροπο.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Στυλιανίδης, με δυνατό βιογραφικό, είναι προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και «μεταγραφή» από Βρυξέλλες, γεγονός που τον «προστατεύει» σε αυτή τη φάση, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρίσκεται εσαεί στο απυρόβλητο…

Για τις λεγόμενες – και περιβόητες πλέον – πολιτικές ευθύνες και πως μεταφράζονται επί του πρακτέου, συνεργάτης του Πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν αποφασίζει εν θερμώ…

Ωστόσο στο Μαξίμου έγινε πολύ συζήτηση για τις «επιδόσεις» της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση της κρίσης ενώ δυσαρέσκεια υπήρξε και για την  έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση της χιονοθύελλας, κάτι που επισημάνθηκε στην χθεσινή εισήγηση του Πρωθυπουργού.

Έρχονται αλλαγές στο «επιτελικό» κράτος

Αυτή τη φορά, όμως το πολιτικό «ζουμί» απ’ όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι οι δομικές αλλαγές που έρχονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και είναι ίσως το μοναδικό καλό νέο (μετά τις αποζημιώσεις), που βγήκε από την τρομαχτική περιπέτεια της κακοκαιρίας, που βίωσαν οι «άτυχοι» της Αττικής Οδού, της Κατεχάκη, της Μεσογείου και λοιπών δρόμων της πρωτεύουσας.

Η παραδοχή από τον Πρωθυπουργό ότι η διαχείριση δεν ήταν πετυχημένη και ότι απ εδώ στο εξής απαιτείται  «συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών», ανοίγει διάπλατα το δρόμο για «λίφτινγκ» στο λεγόμενο επιτελικό κράτος.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι απαντήσεις που έδωσε για τα αίτια των όσων έγιναν, δεν άρεσαν στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που ξιφούλκησαν εναντίον της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παράλυση του κράτους και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Με τη «γραμμή» αυτή ευθυγραμμίστηκαν και το σύνολο βουλευτών της Κουμουνδούρου.

Και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι  «ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ