today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για το χάος στην Αττική Οδό

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση θεομηνιών ενεργοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να μείνει όρθια η χώρα και να «περιφρουρήσει» την αξιοπιστία του «επιτελικού» κράτους που είναι σε μόνιμη αμφισβήτηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Του Κώστα Πασίση

Οι πληροφορίες από τους «ειδικούς» για την σφοδρότητα της χιονοκαταιγίδας «Ελπίδα» ήταν ο βασικός λόγος για να σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στο Μαξίμου και την Πολιτική Προστασία.

Η εν λόγω χιονοθύελλα είναι το νέο κρας τεστ για την κυβέρνηση και όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, η βασική εντολή που δόθηκε είναι να γίνει άμεσα  ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία.

Στόχος να μη βρεθεί η κυβέρνηση απολογούμενη, λόγω των χρόνιων παθογενειών της κρατικής μηχανής και αστοχιών άλλων…

Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έσπευσε να ενημερώσει τη κοινή γνώμη για τις κινήσεις της Πολιτείας προκειμένου να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίζοντας ότι «θα υπάρχουν ενιαία συντονιστικά κέντρα, η Αστυνομία, ο Στρατός και η Πυροσβεστικής θα συμμετέχουν στα σχέδια που έχουν καταρτιστεί».

Μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση ήταν η απόφαση για γενική αργία σήμερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η  προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας της βασικής εθνικής αρτηρίας της χώρας.

Το κλείσιμο των σχολείων, αν και τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν χθες μέσω τηλεκπαίδευσης. Για σήμερα δε προβλέπεται ούτε τηλεκπαίδευση.

Πρόνοια για τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια οι οποίοι μπορεί να επικοινωνούν με το 100 ή το 112.

«Η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε για την κακοκαιρία, ανάλογα με τις προγνώσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κυβερνητικές προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες είναι να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή από τον πρωτοφανή κακοκαιρία εξού και η έκκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις  και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Να μην παραλύσει ο κρατικός μηχανισμός με συνέπεια να μείνουν  νοικοκυριά χωρίς  ρεύμα, θέρμανση και νερό, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν πάντως σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος», να μείνει ανοικτό, παρότι ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο.

Το οδικό δίκτυο της χώρας να παραμείνει λειτουργικό, έστω και με δυσκολίες στην κυκλοφορία.

Συγνώμη από Στυλιανίδη

Παρά την έγκαιρη πρόγνωση και την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής δεν αποφεύχθηκε το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική οδό όπου μεγάλος αριθμός οδηγών εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους για πολλές ώρες…

Ο κ. Στυλιανίδης στην ενημέρωση, αρχικά ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά  επέρριψε την ευθύνη του απίστευτου κυκλοφοριακού εμφράγματος στην «εταιρεία-Αττική Οδός».

Το «χάος» πάντως που δημιουργήθηκε έμεινε ως «κηλίδα», στη διαχείριση της κακοκαιρίας που απαιτείται να διερευνηθεί περαιτέρω…

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ ευθύνες θα αναζητήσει και η κυβέρνηση.

Οι «εικόνες» με τα σκεπασμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση-επιχείρηση του στρατού με σκοπό τον απεγκλωβισμό των οδηγών και αυτοκινήτων, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Μάξιμου.

Με αφορμή τα προβλήματα από την χιονοθύελλα  «Ελπίδα», ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.

«…προφανώς το δόγμα Μητσοτάκη για τη πολιτική προστασία είναι να στέλνει sms στο κινητό των πολιτών», «πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου. Ενώ ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μια ακόμα φορά απροετοίμαστο και σε πανικό».

Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη το κλείσιμο των δρόμων από το χιόνι, αν και όπως είπε «Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ