today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βρετανία: Κρίσιμη εβδομάδα για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πασχίζει να διασώσει την πρωθυπουργία του καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την δημοσίευση εντός της εβδομάδας της έρευνας για τα πάρτι που οργανώθηκαν στην καρδιά της βρετανικής εξουσίας κατά την διάρκεια των lockdown.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε το 2019 ιστορική εκλογική νίκη, αλλά πλήττεται από τα σκάνδαλα των πάρτι εν μέσω πανδημίας, ενώ νέο πονοκέφαλο προκαλούν οι καταγγελίες για ρατσιστικές διακρίσεις κατά μουσουλμάνας βουλευτή των Τόρις.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει μία ποικιλία εξηγήσεων για τα πάρτι: στην αρχή ισχυρίσθηκε ότι δεν παραβιάσθηκε κανένας κανόνας, αλλά αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό για τον υποκριτικό χαρακτήρα αυτών των εορταστικών συγκεντρώσεων.

Οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη της Ντάουνινγκ Στριτ έδωσαν «εξαιρετικά καταδικαστικές» καταθέσεις την ανώτατη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι που ερευνά τα σκάνδαλα των πάρτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Ο Τζόνσον έχει αρνηθεί ότι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει ότι το πάρτι «φέρτε μαζί σας τα ποτά σας» ήταν ανάρμοστο.

Ο πρώην σύμβουλός του, και πλέον ορκισμένος εχθρός του, Ντόμινικ Κάμινγκς, πρόκειται να καταθέσει σήμερα.

Η ανατροπή του βρετανού πρωθυπουργού θα αφήσει στο κενό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου επί μήνες, την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την ουκρανική κρίση και η πέμπτη οικονομία του κόσμου πλήττεται από πληθωριστικό κύμα που πυροδοτήθηκε από την πανδημία.

Για να εκκινήσει διαδικασία καθαίρεσης στο Συντηρητικό Κόμμα, 54 από του 359 βουλευτές των Τόρις πρέπει να απευθύνουν επιστολές μομφής προς τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

Σκάνδαλο για ρατσιστική μεταχείριση

Ο Μπόρις Τζόνσον διέταξε σήμερα έρευνα για τις καταγγελίες βουλευτή που δήλωσε ότι απολύθηκε από υπουργική θέση στην κυβέρνηση εν μέρει επειδή η μουσουλμανική της πίστη έφερνε σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους της.

Η Νουσράτ Γκάνι, η οποία έχασε την θέση της ως υφυπουργού Μεταφορών τον Φεβρουάριο 2020, δήλωσε στους Sunday Times ότι της μεταφέρθηκε από κομματικό υπεύθυνο για την κοινοβουλευτική πειθαρχία ότι η «μουσουλμανικότητά» της εγέρθηκε ως θέμα στην απόλυσή της.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κυβερνητική Υπηρεσία την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες της βουλευτού Νουσράτ Γκάνι», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικής πειθαρχίας Μαρκ Σπένσερ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών της βουλευτού, δήλωσε ότι οι κατηγορίες είναι τελείως πλαστές και δυσφημιστικές. «Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα λόγια που μου αποδίδονται», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ