today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τα ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Από χθες, μετά την προσγείωση στην Τανάγρα των έξι Rafale, η Τουρκία πρέπει να σκεφθεί δύο και τρεις φορές, το σενάριο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμη και μιας στρατιωτικής εμπλοκής στο πεδίο, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» των
γαλλικών «γερακιών» και των επερχόμενων φρεγατών Belharra και δε θα ξεμπλέξει εύκολα…

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή υποδοχής των υπερσύγχρονων μαχητικών έστειλε το ίδιο μήνυμα στον Σουλτάνο, αλλά με κομψό, πολιτικό και διπλωματικό τρόπο.

Με την αγορά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων «η Ελλάδα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, αλλά κρατά ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα μας έχει κυρίως τη δύναμη των επιχειρημάτων και όχι
τόσο των όπλων, καθώς τα δεύτερα αποτρέπουν τις προκλήσεις ενώ τα επιχειρήματα επιτρέπουν τις συγκλίσεις.

Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας έγινε μια επίδειξη ισχύος από τη χώρα μας, η οποία όμως παραμένει προσηλωμένη στην ειρήνη και στο διάλογο. Και αυτή είναι μια πάγια επισήμανση του Πρωθυπουργού όταν απευθύνεται στην Τουρκία, υπό την αδιαπραγμάτευτη
προϋπόθεση του σεβασμού του «Διεθνούς Δικαίου» της «νομιμότητας» και του «Δικαίου της θάλασσας», που η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν αποδέχεται.

«Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης στον 21ο αιώνα. Δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του.

Ανεβαίνει επίπεδο ισχύος η Ελλάδα

Και τα προαναφερθέντα δεν ήταν τα μοναδικά ηχηρά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παραλαβή των έξι γαλλικών αεροσκαφών που όπως υπογράμμισε εντάσσονται σε μια «γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής» σημειώνοντας ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία με το νέο όπλο γίνεται μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα εν λόγω αεροσκάφη ως «πολλαπλασιαστή ισχύος» που ανοίγει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα.

«Οι Ριπές του Ανέμου», η δεύτερη ονομασία των γαλλικών αεροσκαφών μαζί με τις φρεγάτες Belharra σφραγίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, που έχει ενοχλήσει την Τουρκία.
Συμπερασματικά η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη αγορά αναβαθμίζοντας τα οπλικά της συστήματα επειδή απειλείται ευθέως από την Τουρκία και όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα δεν παίρνει την άδεια κανενός για να θωρακίσει την άμυνα
της.

Από τον χαιρετισμό, όμως του Έλληνα Πρωθυπουργού κρατάμε και το γεγονός ότι επανέφερε το θέμα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, που θα μεγιστοποιήσει την ισχύ της Γηραιάς Ηπείρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία»

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα, λόγω του ότι δεν υπάρχει σχετική ομοφωνία στους ευρωπαϊκούς κύκλους, θα τεθεί σε άλλη βάση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της
Ε.Ε από τη Γαλλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Σκιές» σε αυτή τη σημαντική και ιστορική μέρα για τη χώρα μας έριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή ένα σποτ που αναρτήθηκε στα social media, με
την ετικέτα της ΝΔ.

Μετά τις συγκλονιστικές εικόνες που είδε όλη η Ελλάδα με τα γαλλικά Rafale να πετούν πάνω από τον Αττικό ουρανό και την Ακρόπολη, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του πέρασε το δικό του μήνυμα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την πρώτη φορά όπου ένας πολιτικός χώρος μετατρέπει αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ. Και καταλήγει: Ντροπή και καπηλεία.

Στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «μικροπρέπεια» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, και το ΚΙΝΑΛ «πετροβόλησε» την κυβέρνηση, μιλώντας για κομματική προπαγάνδα με τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «…λαός καλείται να επωμιστεί το υπέρογκο κόστος των Rafale».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ