today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Προκλήσεις και απειλές από Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την άδεια που δόθηκε για να ανοίξουν γραφείο οι Κούρδοι της Συρίας  στην Κύπρο.

«Θα ήθελα να πω σε όσους τους επιτρέπουν να ανοίξουν γραφεία εδώ ότι εάν αύριο υπάρξει οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση κατά της Τουρκίας ή της ΤΔΒΚ, θα τους κάνουμε να πληρώσουν το τίμημα. Το κόστος θα είναι βαρύ! Γι’ αυτό να μην συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις γιατί είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά», είπε, ενώ κατηγόρησε και την Ελλάδα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μέλη του ΡΚΚ και του DHKP-C στην Ελλάδα. Έχει αποδειχθεί ότι εκεί εκπαιδεύτηκαν και επιτέθηκαν αργότερα στην Τουρκία. Και δεν αναφέρομαι καν στους γκιουλενιστές, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο εκεί», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα του EastMed, λέγοντας ότι ήταν μία πολιτική πρωτοβουλία και πως πρέπει να βγει ένα μάθημα από αυτό.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ομόλογό τους της Εσθονίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 9 προσπάθειες από την Ελλάδα και τους Ε/Κ να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας, ενώ η τελευταία προσπάθεια έγινε σήμερα το πρωί. Αλλά δεν τα κατάφεραν σε καμία από αυτές», είπε.

«Αυτό δείχνει ότι αυτές οι χώρες, που δεν είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής προβαίνουν σε βήματα για να αποκλείσουν την Τουρκία. Δημιούργησαν διαφορετικές πλατφόρμες και μία από αυτές ήταν κι ο EastMed. Από την αρχή είχαμε πει ότι ο EastMed δεν είναι οικονομικά ένα συμφέρον έργο και δεν είναι δυνατή η υλοποίησή του», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Η Ε/Κ πλευρά, που βασίστηκε σε αυτό το έργο, δεν συμφώνησε σε μία δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων παρά τις τρεις προτάσεις που υπέβαλαν οι Τ/Κ. Το ίδιο έκανε κι η Ελλάδα. Τώρα η πιο συμφέρουσα πορεία για να φτάσει το αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας. Πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Τουρκία δεν είπε ποτέ όχι σε συνεργασία, ακόμη και όταν υπήρχε ένταση, αυτός ήταν ο σκοπός του πρόεδρου Ερντογάν με την πρότασή του στην ΕΕ για μία διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

«Τότε όλοι θα κέρδιζαν και κανένας δεν θα έχανε. Αλλά ειδικά η ΕΕ, δεν ξέρω με ποιο τρόπο, αλλά αυτή ειδικά πρέπει να πείσει αυτές τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τον Ε/Κ τομέα. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για λύση. Θέλω να το πω και στην ομόλογό μου της Εσθονίας. Αν στην Κύπρο λύσουμε το θέμα της δίκαιης κατανομής και μόνο, θα έχουμε λύσει το 51% των προβλημάτων της ανατολικής Μεσογείου. Η λύση είναι τόσο απλή, αλλά και τόσο δύσκολη. Σε τελική ανάλυση εμείς γνωρίζαμε ότι αυτό το πρότζεκτ δεν θα υλοποιηθεί», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ