today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ουκρανία: Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης ζητούν ΗΠΑ – Γερμανία από τη Ρωσία

Προειδοποίηση για σοβαρές κυρώσεις

«Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης» της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας ζήτησαν από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες – οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι η προτιμώμενη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της διπλωματίας και κατέστησαν σαφές ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θα δράσουν σε συνεργασία.

«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό της ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις στο Κίεβο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. «Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο – θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. «Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι δυτικοί εταίροι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά της ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του και ο ‘Αντονι Μπλίνκεν και σημείωσε ότι η εξέλιξη εξαρτάται από τη Μόσχα. Στόχος της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων ημερών, συνέχισε, είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένταση που προκάλεσε η Ρωσία, «να αποτρέψουμε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας ή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Οποιαδήποτε επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει «ταχύτατες και πολύ σοβαρές συνέπειες», επανέλαβε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι ίδιο από όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι αποφασιστικής σημασίας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον δρόμο για λογαριασμό της Μόσχας, αλλά μπορούμε να καταστήσουμε σαφείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής – θετικές, αν επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία και πολύ αρνητικές αν επιλεγεί η επιθετικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι βιώσιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον όλων.

Στόχος των επαφών των τελευταίων ημερών, ήταν, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο και ο συντονισμός των δυνάμεων απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. «Με αυτή την ενιαία φωνή θα μιλήσω και αύριο στον Σεργκέι Λαβρόφ», ανέφερε και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η οποιαδήποτε δράση θα είναι προϊόν συνεννόησης. «Οι ΗΠΑ υπολογίζουν και το συμφέρον των εταίρων τους», είπε χαρακτηριστικά ο ‘Αντονι Μπλίνκεν και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να διχάσει το μέτωπο απέναντί της. Επιπλέον, αναφερόμενος στις μορφές που μπορεί να λάβει η ρωσική επιθετικότητα εκτός από την ευθεία στρατιωτική δράση, έκανε λόγο για υβριδικές επιθέσεις, για αποσταθεροποιητικές ενέργειες και για παραστρατιωτικές τακτικές. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι όλες οι πιθανότητες εξετάζονται και θα υπάρχει απάντηση σε κάθε περίπτωση.

«Οι κυρώσεις έχουν νόημα όταν είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε από την πλευρά της η κυρία Μπέρμποκ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Για το ίδιο θέμα ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την αρνητική θέση των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που ο αγωγός δεν έχει λειτουργήσει, αποτελεί μοχλό πίεσης στα χέρια των Γερμανών και των Ευρωπαίων, όχι της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ