today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δήθεν άνοιγμα φίλιας στην Ελλάδα

Νέο ρεσιτάλ διπλωματικού παραλογισμού από την Τουρκία η οποία μετά την επιεικώς απαράδεκτη επίθεση της κατά  της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις μεγάλες αλήθειες που είπε αναφορικά με τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο τη γνωστή πρόταση του για απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο!

Του Κώστα Πασίση

«Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δε διαγράφεται». Με αυτή τη φαρμακερή ατάκα η ελληνική κυβέρνηση αποδόμησε το νέο  τουρκικό παραλήρημα κατά της Κατερίνας Σακελλαροπουλου η οποία απ ότι φαίνεται δεν …αρέσει στην τουρκική διπλωματία που  συχνά-πυκνά  την «στοχοποιεί» προσωπικά, όπως κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Επισημαίνεται ότι η κυρία Σακελλαροπούλου μπήκε στο «μάτι» της Τουρκίας ως μεγάλο αγκάθι από τη στιγμή που επισκέφθηκε το Καστελόριζο  και άλλα ακριτικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι, την Κίναρο και τη Γαύδο στα φετινά Θεοφάνια.

Αφορμή για τη νέα σκληρή τουρκική επίθεση ήταν η ομιλία της, με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση κατά την εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Εκεί, η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας  είπε τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν, ότι δηλαδή οι Έλληνες εκδιώχθηκαν βιαίως από το τόπο τους, βιώνοντας ταυτόχρονα απίστευτες τραγωδίες ζωής.  Ο  Ποντιακός Ελληνισμός εκείνες τις άγριες ημέρες   υπέστη τα πάνδεινα. Αντιμετώπισε τρομερές  βαρβαρότητες από τους γείτονες μας  και αυτή η ιστορική πραγματικότητα την οποία επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόχλησε σφόδρα…

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να δηλητηριάζει το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών.

Και η απάντηση που έλαβε ήταν υπερπτήσεις χθες το πρωί  από ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-4 πάνω από το νησί Ζουράφα τα οποία αναχαιτίσθηκαν άμεσα από ελληνικά μαχητικά.

Μετά τις προκλήσεις θέλει διάλογο ο Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο «Σουλτάνος» ζήτησε απευθείας και εποικοδομητικό, όπως τον χαρακτήρισε  διάλογο με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μιλώντας προς τους πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε στην Άγκυρα και αναφερόμενος σημείωσε  πως «πέρυσι με την γείτονα μας την Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία». Και συμπλήρωσε το «πονηρό» αφήγημα του λέγοντας  πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. «Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια!».

Στην πραγματικότητα δεν κόμισε κάτι νέο στο τραπέζι του διαλόγου. Αντίθετα πέταξε άλλο ένα  «πυροτέχνημα» για πείσει το ακροατήριο του για τις δήθεν  φιλειρηνικές προθέσεις του.

Οι τούρκοι ανέκαθεν μιλούσαν για απευθείας διάλογο των δυο χωρών, προκειμένου να μην μετατραπούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές, που είναι σήμερα, γεγονός που έχει εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ