today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τέλος η ανομία για τους μπαχαλάκηδες

Την αποφασιστικότητά της να βάλει «φρένο» στην ανομία εντός των ΑΕΙ της χώρας, ένα διαχρονικό φαινόμενο-μάστιγα για τα πανεπιστήμια, διαμηνύει η κυβέρνηση, με αφορμή την επίθεση τραμπούκων κατά καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και την επανεμφάνιση του «σπορ» των καταλήψεων στο Αριστοτέλειο, στη τμήμα της Φαρμακευτικής, που έληξε ύστερα από καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

Του Κώστα Πασίση

Στη «σκιά» του σοκαριστικού ξυλοδαρμού του καθηγητή, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα νέα «έφοδος» της ΕΛΑΣ, εντός της ΑΣΟΕΕ, στη διάρκεια της οποία συνελήφθησαν έξι άτομα, προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν χώρο του πανεπιστημίου.

Η ΕΛ.ΑΣ. επενέβη υστέρα από σχετική ενημέρωση της πρυτανικής αρχής.

Μέσα σε αυτό κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δε θα επιτρέψει να μπει σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ακαδημαϊκή τάξη».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της».

Ενώ λίγο νωρίτερα επεσήμανε ότι κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο ασφαλείας για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Πριν από τις συγκεκριμένες δυο  πολιτικές παρεμβάσεις, το θέμα συζητήθηκε στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου καθότι τα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια εμπίπτουν στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», που πάντοτε βρισκόταν στην αιχμή του προεκλογικού λόγου της ΝΔ.

Στα «σκαριά» η πανεπιστημιακή αστυνομία

Η βίαιη επίθεση των αγνώστων -προς το παρόν- κουκουλοφόρων, στον καθηγητή κατά την ώρα της παράδοσης, επανέφερε  στην επικαιρότητα το «παγωμένο» θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που ψηφίστηκε  εδώ και μήνες, χωρίς όμως ακόμη να έχει κάνει την εμφάνιση της στα ΑΕΙ.

Αυτή τη φορά, όμως η  «άνωθεν» εντολή από το Μαξίμου είναι ο νόμος να εφαρμοσθεί το ταχύτερο δυνατό.

Έτσι γνωστοποιήθηκε αρμοδίως πως ξεκινάει η εκπαίδευση της αστυνομίας πανεπιστημίων και θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες. «Απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο νόμος καθυστέρησε επειδή κατά την εφαρμογή του προέκυψαν πολλαπλά εμπόδια, όπως ήταν η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης των αστυνομικών που θα συμμετέχουν στο ειδικό  τμήμα, αλλά και νομικής φύσεως ζητήματα, μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο όλο θέμα βέβαια υπάρχει και η εκδοχή ότι η κυβέρνηση ανέβαλε μέχρι νεωτέρας το συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου – εν μέσω πανδημίας – να μη ρίξει λάδι στη φωτιά…

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το σχέδιο της περιφρούρησης των ΑΕΙ, χωρίς παρατράγουδα, με δεδομένο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση τηρεί μια αμφιλεγόμενη στάση.

Επί παραδείγματι στην τελευταία βιαιοπραγία του καθηγητή της  ΑΣΟΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε και καταδίκασε στην ανακοίνωση του το αποτρόπαιο συμβάν, αλλά στη τελευταία παράγραφο πρόσθεσε έναν αινιγματικό αστερίσκο.

«…Η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ