today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Το άνοιγμα των σχολείων και τα κρίσιμα στοιχήματα της κυβέρνησης

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για το «ασφαλές» άνοιγμα των σχολείων, μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι ειδικοί, κερδίζοντας το πρώτο στοίχημα της νέας χρονιάς, αν και η Aξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίσει να «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο 48ωρο κατεγράφησαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα, από τα self-test που έγιναν στους μαθητές, λίγο πριν εισέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Ένα πραγματικά τρομαχτικό νούμερο, που όμως ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι ο μηχανισμός αναχαίτισης της διασποράς του covid 19 στην κοινότητα λειτούργησε, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός των λοιμωξιολόγων.

Όπως επισημαίνεται το μεγάλο κέρδος πέρα από την επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση και στο φυσικό τους χώρο, είναι ότι ο ειδικοί έχουν πλέον μια «καθαρή» επιδημιολογική εικόνα  καθώς ελέγχθηκαν ταυτόχρονα 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη, και βρέθηκαν  περίπου 25.000 νέες μολύνσεις.

Η προσοχή της κυβέρνησης πλέον επικεντρώνεται στον περιορισμό των αναμενόμενων δυσλειτουργιών που θα προκύψουν στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, λόγω των κενών από τα κρούσματα ανάμεσα στους δασκάλους και τους καθηγητές.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι από τον κορωνοϊό μολύνθηκαν περίπου 1000 δάσκαλοι και καθηγητές. Μέχρι στιγμής πάντως τα μαθήματα γίνονται κανονικά, όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας πάντως δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να κλείσουν κάποια σχολεία, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της κορύφωσης της πανδημίας, με καταληκτική ημερομηνία στο τέλος του μήνα.

Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης των κενών. Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συνέχιση του προγράμματος τηλεκπαίδευσης.

Όσον αφορά το καυτό θέμα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή διευκρίνισε ότι αν παραστεί ανάγκη, το υπουργείο είναι έτοιμο να αναθεωρήσει το πρωτόκολλο του 50 συν 1, που έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική κόντρα.

Ανεμβολίαστοι και πρόστιμα

Εκτός όμως, από τα δυο προαναφερθέντα στοιχήματα υπάρχει και ένα τρίτο πολιτικό, που αυτόματα  μετατρέπεται σε πιο δύσκολο από τα προηγούμενα.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει τουλάχιστον από τους υπουργούς του, όταν δεν έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το χειρισμό συγκεκριμένων προβλημάτων, να αποφεύγονται δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινωνία και αφορμές για επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου βγήκε και ξεκαθάρισε ότι  δε θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Μια δήλωση που δεν έγινε καθόλου τυχαία, αλλά για να στοιχηθούν πίσω από αυτή, άπαντες στην κυβέρνηση…

Επιπλέον  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 λέγοντας ότι είναι μια σκέψη που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και «πολύ σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση ή όχι».

Άλλη μια επείγουσα …εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας μιας και το μέτρο έφερε αποτελέσματα για τους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Στην σκιά όλων αυτών, ο εκπρόσωπος τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε δήλωση του επιμένει στο αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και μιλά για όργιο ασυνεννοησίας, αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ