Το Ευρωπαϊκό come back του Θ.Ρουσσόπουλου, η κινητικότητα στα ακίνητα και η γραμμή 4 του Μετρό

Νέα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Σύγχρονη, με εξοπλισμό τελευταίας αιχμής και δυναμικότητα έως 5.000 σπουδαστών ετοιμάζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Μαθαίνουμε πως οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μέσω της ακαδημίας θα δίνονται και οι κατάλληλες πιστοποιήσεις στους σπουδαστές που θα απορροφούνται από την ελληνική ναυτιλία. Επομένως μέσα στο 2022 αναμένεται να είναι έτος ανακοινώσεων για το εν λόγω project.

Το έλα να δεις γίνεται με τα ακίνητα πολυτελείας. Η Sotheby’s Real Estate που προωθεί ακίνητα υψηλής πολυτελείας έκανε ρεκόρ πωλήσεων το 2021. Όπως αναφέρεται η εταιρία αυτό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής που πυροδοτείται από την πανδημική κρίση, στην αποταμίευση τεράστιων ποσών από τους πλούσιους του κόσμου και βεβαίως στη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Στις κορυφαίες προτεραιότητες βρίσκονται τα νησιά, πολυτελείς βίλες στην Αθήνα (Νότια Προάστια κυρίως) και βεβαίως ορεινά σαλέ. Το 2022 προμηνύεται ακόμα πιο κερδοφορόρο για τον οίκο, καθώς ήδη υπάρχει ζήτηση και κατατίθενται προσφορές για ακίνητά της.

Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά των startups. Σήμερα στην Ελλάδα η αξία της
αγοράς είναι 4 δις.ευρώ και αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη το 2022 τουλάχιστον 20%.Θα δούμε συγχωνεύσεις, εξαγορές και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό οικοσύστημα. Τεχνολογίες, καινοτομίες, διαστημική τεχνολογία και βεβαίως εφαρμογές καθημερινότητας συνθέτουν το παζλ των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν φέτος στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων.

Το τι θα γίνει μετα 300.000 ακίνητα που διεκδικεί το δημόσιο ουδείς γνωρίζει. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως το νέο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Ο λόγος είναι πως η γραφειοκρατία για την επίλυση αντιδικιών είναι …μεγάλη. Στο Αιγαίου καταπατημένο είναι το 47% της αστικής γης και το 64% του δημοσίου. Στη Μακεδονία καταπατημένα είναι 1.281 ακίνητα, στην Πελοπόννησο πάνω από 1.700 και μέσα στην Αθήνα αρκετά ακίνητα έχουν καταπατηθεί. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση καθώς ορισμένα από αυτά τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν από το δημόσιο…

Χαμούλης κακός γίνεται με τα ακίνητα στα Νότια Προάστια. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν έως 10% και το 2022 , όμως όπως λένε παράγοντες του χώρου, η μεγάλη
αύξηση τη ζήσαμε το 2021 και θα τη ζήσουμε με την ουσιαστική έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο Ελληνικό. Στο οποίο παρεπιμπτόντως αναμένεται να δούμε ανακοινώσεις για νέους μισθωτές/αγοραστές, το πρώτο τρίμηνο του νεόυ έτους.

Αντιδράσεις φέρνει στην Αθήνα η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Το εμβληματικό έργο αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις κοπές δέντρων και κάποιοι κάτοικοι και σωματεία που αντιδρούν στο κόψιμο των δέντρων προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα γραμμή. Δικαστικά δεν έχουν ακόμα προσφύγει, ωστόσο υπάρχει «φόβος» από τη διοίκηση της Μετρό για αυτό το ενδεχόμενο.

Νέες business στη Σερβία αναζητά η Goldair. Ο σχεδιασμός της εταιρείας εντάσσεται στον επενδυτικό της σχεδιασμό, προκειμένου να μπορέσει να επεκτείνει και να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, ενώ ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τον πράσινο μετασχηματισμό, νέες τεχνολογίες και αυτοματοποιημένα συστήματα για τις εγκαταστάσεις που διατηρεί επίγεια. Εν ολίγοις το Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του, με σύγχρονες υπηρεσίες της Goldair.

Έτος σημαντικών επενδύσεων το 2022 για τις εισηγμένες. Όλες (σχεδόν) αναμένεται να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια, καθώς οι επιθέσεις σε εταιρείες και στα δεδομένα τους έχουν αυξηθεί. Έτσι λοιπόν, από τη μία ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε νέες επενδύσεις, από την άλλη όμως αυξάνει το ρίσκο να διαρρεύσουν εταιρικά σχέδια και στοιχεία. Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν οι εισηγμένες.

Μαθαίνω τέλος, ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και  ισχυρός άνδρας της Κυβέρνησης Καραμανλή Θόδωρος Ρουσόπουλος, φέρεται ως ο πιθανότερος εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα Μετανάστευσης. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μου, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική θέση για τη χώρα, αλλά και για μια ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον εξαιρετικό πολιτικό. Μακάρι η αξία του να αναγνωριστεί αντίστοιχα και εντός των συνόρων…