today-is-a-good-day
21 C
Athens

Καταφθάνουν τα πρώτα RAFALE – Γράφει ο Διονύσης Χατζηδάκης

Τα βλήματα με τα οποία εφοδιάστηκε η Πολεμική μας Αεροπορία:

Στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προσγειώνονται τα πρώτα 6  Rafale-F3R με Έλληνες πιλότους, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Μέχρι το τέλος του 2022 και αρχές του 2023 θα έχουν παραδοθεί στην Πολεμική μας Αεροπορία και τα άλλα 12 Rafale F3R, σύνολο 18.

Του Διονύση Χατζηδάκη*

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι:

  1. Ότι μέχρι το β’ εξάμηνο του 2022 θα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και οι 18 Έλληνες πιλότοι και οι 40 μηχανικοί, όχι μόνο για να πετούν τα αεροσκάφη αλλά και να είναι έτοιμοι επιχειρησιακά να αξιοποιήσουν αυτό το δικινητήριο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς plus.
  2. Ότι τα Aεροσκάφη θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με τα απαραίτητα βλήματα Αέρος – Αέρος και Αέρος – Επιφάνειας, δηλαδή με τα βλήματα Scalp – Μica – Exocet – Meteor.
  3. Ότι επί αρκετά χρόνια τα αεροσκάφη και τα βλήματα θα υποστηρίζονται από τα απαραίτητα υλικά και ανταλλακτικά για να υπάρχει συνεχής επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.
  4. Ότι δε θα απαιτείται πλέον κανένας μελλοντικός εκσυγχρονισμός, διότι ήδη διαθέτουν τα συστήματα αυτοπροστασίας και τα πλέον σύγχρονα και εκσυγχρονισμένα ραντάρ σε παγκόσμιο επίπεδο και στην παγκόσμια αγορά.

Tα βλήματα με τα οποία εφοδιάστηκε η Πολεμική μας Αεροπορία:

MICA
SCALP
EXOCET
METEOR

Με τη συμφωνία για την αγορά άλλων 6 Rafale F3R, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, είναι βέβαιο ότι η Πολεμική μας Αεροπορία πήρε το «πάνω χέρι» από την Τουρκική Αεροπορία και αυτό για τους εξής λόγους:

  1. Η αγορά από τις Η.Π.Α. των αεροσκαφών F-35 από τους Τούρκους έχει ναυαγήσει.
  2. Η αναβάθμιση των Τουρκικών F-16, διαφόρων παραλλαγών (τα ίδια με αυτά της Ελληνικής Αεροπορίας), δεν προχωρά λόγω της άρνησης της Αμερικανικής Γερουσίας, ενώ η δική μας αναβάθμιση των F-16 σε Viper, προχωρά (ήδη αναβαθμίζονται σε πρώτη φάση 6 και ακολουθούν και άλλα).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Α. Η παραλαβή των 18 αεροσκαφών Rafale F3R το 2022 συν των 6 Rafale το 2023:

Β. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση των πιλότων και των μηχανικών που συντελείται:

Γ. Η απόκτηση νέων κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλης εμβέλειας:

Δ. Η σύναψη αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια:

Οδηγούν σε πλήρη ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Αυτό το έχει πλήρως κατανοήσει η Τουρκική ηγεσία, δε μπορεί να το «καταπιεί» και με φλύαρη ρητορεία προσπαθεί, για εσωτερική κατανάλωση, να τονώσει το ηθικό της Πολεμικής Αεροπορίας της και του δοκιμαζόμενου, οικονομικά, λαού της.

 

*O Διονύσης Χατζηδάκης είναι Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ