today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Ντι Μάιο-Μπέρμποκ

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, με αναλυτική αναφορά στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και στα κύρια ευρωπαϊκά θέματα.

«O χρόνος για να μετατρέψουμε την μακρά μας φιλία σε στρατηγική συνεργασία με την Γερμανία, έχει ωριμάσει», δήλωσε ο Ντι Μάιο μετά το πέρας της συνάντησης. Mε την συνάδελφό μου θέσαμε έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε προς τα μέσα του έτους να μπορέσουμε να οργανώσουμε την διμερή σύνοδο και να υπογράψουμε το κοινό μας σχέδιο δράσης», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας είναι στενότατη, περισσότερο απ΄ότι συμβαίνει με άλλες χώρες», και αναφέρθηκε στην δυνατότητα η συνεργασία αυτή να μην περιοριστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά «να επεκταθεί στους πολίτες και στις διάφορες γερμανικές και ιταλικές πόλεις».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, η νέα επικεφαλής της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και με στόχο μια βιώσιμη πολιτική ασύλου. Οι χώρες που έχουν μια κοινή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις και δομές αλληλεγγύης, πρέπει να συνεργαστούν. Είναι δύσκολο, αλλά το σημερινό status quo, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για τις χώρες στις οποίες βρίσκονται τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε με αποτελεσματικό τρόπο ». «Με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Γαλλία και άλλες χώρες, συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διευρυνθεί», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, δε, αναφερόμενος στην πανδημία κορονοϊού, επιβεβαίωσε ότι η επιλογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού της χώρας του, για τους πολίτες άνω των πενήντα πέντε ετών, είναι αποτελεσματική και ορθή, όπως ακριβώς και η απόφαση να ξανανοίξουν, σήμερα, τα σχολεία της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι η μόνη οδός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι ο διάλογος, σε μια σειρά από «φόρα», αλλά πρόσθεσε ότι «η όποια περαιτέρω παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας από την Ρωσία, θα είχε σοβαρές συνέπειες».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη υφίσταται χάρη στην συνεργασία. Το διαπιστώσαμε και με την πανδημία, με την, εκ των πραγμάτων, δυσκολία συνεργασίας αλλά και την χρησιμότητα της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης, με την φιλοξενία ασθενών μας σε ιταλικές ΜΕΘ, και το αντίστροφο, σε νοσοκομεία της Γερμανίας, ολοκλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ