Ν.Μπένετ: Το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί από οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

ΑΠΕ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί από οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ότι θα συνεχίσει να θεωρεί εαυτό ελεύθερο να αναλάβει δράση «χωρίς περιορισμούς» κατά της Τεχεράνης, αν το κρίνει αναγκαίο.

Οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την διάσωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης επανελήφθησαν εδώ και μία εβδομάδα στην Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Παρασκευή ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά ο χρόνος περνά.

«Σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης, προφανώς ανησυχούμε…το Ισραήλ δεν αποτελεί μέρος των συμφωνιών», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από ό,τι θα γραφτεί στις συμφωνίες, αν υπογραφούν, και το Ισραήλ θα συνεχίσει να διατηρεί απόλυτη ελευθερία κινήσεων οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς περιορισμούς», είπε.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τις διεθνείς δυνάμεις να διατηρήσουν ένα αξιόπιστο στρατιωτικό σενάριο κατά του Ιράν παράλληλα με την επιδίωξη συμφωνίας.

Ορισμένοι αναλυτές θέτουν εν αμφιβόλω την στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ να σταματήσει αυτό που θεωρεί ότι είναι η επιδίωξη της Τεχεράνης για την απόκτηση ατομικού όπλου, την οποία αρνείται το Ιράν.