today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αυστραλία: Ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό στη Νέα Νότια Ουαλία

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται στη χώρα και οι βουλευτές δέχονται πιέσεις να καλύψουν τα ολοένα και μεγαλύτερα κενά που δημιουργούνται στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ και στην οποία ζει το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, κατέγραψε 16 θανάτους από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε. Επίσης ανέφερε 30.062 νέα κρούσματα, τα οποία πλησιάζουν επίπεδα ρεκόρ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, η Βικτόρια, η οποία θα φιλοξενήσει αυτόν τον μήνα το Αυστραλιανό Όπεν, ανακοίνωσε 44.155 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 4 θανάτους από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε.

Η Αυστραλία κατέγραψε συνολικά το περασμένο 24ωρο λίγο λιγότερα από 100.000 νέα κρούσματα, έναντι 116.025 την προηγούμενη ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανήλθε σε 36 για την χθεσινή ημέρα.

Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει για τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων με την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, οι αρχές παροτρύνουν τώρα τον κόσμο να στραφεί αντ’αυτών στα ράπιντ τεστ αντιγόνου στο σπίτι και μετά να αναφέρει το αποτέλεσμα αν είναι θετικό στον γιατρό του, ο οποίος στη συνέχεια θα το καταγράψει σε βάση δεδομένων.

Οι αρχές απευθύνουν εξάλλου έκκληση για ηρεμία εν μέσω αναφορών για άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ, καθώς οι άνθρωποι μένουν όσο περισσότερο μπορούν στα σπίτια τους για να αποφύγουν την πιθανότητα να μολυνθούν και διανομείς μπαίνουν σε καραντίνα λόγω της έκθεσής τους στον ιό.

“Βλέπουμε πολύ χαμηλά ποσοστά σοβαρής νόσησης”, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ. “Οι άδειες του εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να αποτελούν την βασική πρόκληση (που αντιμετωπίζουμε) αυτήν την στιγμή”, σημείωσε.

Η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της σε θέματα υγείας μείωσαν τον υποχρεωτικό χρόνο απομόνωσης για τις στενές επαφές και περιόρισαν τον ορισμό των στενών επαφών, αλλά συνεχίζουν να επανεξετάζουν τους κανόνες για τους εργαζόμενους σε άδεια, πρόσθεσε ο Χαντ.

 

Εμβολιασμός παιδιών

Η Αυστραλία προγραμματίζει στο μεταξύ να αρχίσει τη Δευτέρα να εμβολιάζει κατά της COVID-19 τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών. Οι περισσότερες πολιτείες δήλωσαν ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν όπως προγραμματιζόταν στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά το Κουίνσλαντ, η τρίτη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την επιστροφή στα θρανία κατά δύο εβδομάδες για να δώσει το περιθώριο στα παιδιά να εμβολιαστούν.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι πολιτικοί ηγέτες επικαλούνται το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού –πάνω από το 90% των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19– για να στηρίξουν σχέδιο εκ νέου ανοίγματος. Ωστόσο ορισμένες πολιτείες ανέβαλαν τις τελευταίες ημέρες τις χειρουργικές επεμβάσεις που δεν κρίνονται επείγουσες για να εκκενωθούν νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με COVID-19 και επανεισήγαγαν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η οποία εξήλθε από ένα λοκντάουν περισσότερων από 100 ημερών στα τέλη του περασμένου έτους, επέβαλε εκ νέου απαγόρευση στον χορό και στην κατανάλωση ποτών για τους μη καθήμενους στα μπαρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ