today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Σουηδία: Αν το ΝΑΤΟ δεχτεί τα ρωσικά αιτήματα, η στρατηγική ασφαλείας της χώρας θα υπονομευθεί πλήρως

Η στρατηγική ασφαλείας της Σουηδίας θα υπονομευθεί πλήρως, αν το ΝΑΤΟ συμφωνήσει να μην επεκταθεί περαιτέρω και να περιορίσει μέρος της δραστηριότητάς του στην Ευρώπη, όπως έχει ζητήσει η Ρωσία, δήλωσε σε εφημερίδα ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, προκαλώντας την ανησυχία της Δύσης. Ενώ αρνείται κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζει μια εισβολή, η Μόσχα θέλει μια σειρά από εγγυήσεις ασφαλείας, περιλαμβανομένης της διακοπής της επέκτασης της ατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας προς ανατολάς.

Τα ρωσικά αιτήματα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους Ευρωπαίους που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Σουηδίας, η οποία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τη συμμαχία και δεν θέλει να τεθούν όρια στη σχέση της αυτή, ακόμη κι αν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Οι προτάσεις για μια νέα διάταξη ασφαλείας θα κατέστρεφαν τα θεμέλια της δομής της πολιτικής μας για την ασφάλεια», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter ο στρατηγός Μίκαελ Μπάιντεν.

«Έχουμε στόχο να γίνουμε μια ισχυρότερη αμυντική δύναμη σε όλες τις κατηγορίες και να αναπτύξουμε συνολική άμυνα. Όμως, αυτό εξαρτάται από την ανεπτυγμένη διεθνή συνεργασία».

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει αυξήσει τη διπλωματική δραστηριόηττα, με την υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε να συναντά αμερικανούς αξιωματούχους και την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον να έχει σήμερα προγραμματισμένες συνομιλίες με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Άντερσον δήλωσε έπειτα από συνομιλίες χθες, Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ότι η διάταξη της ασφαλείας της Ευρώπης δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Στη Σουηδία, αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μας και με ποιον συνεργαζόμαστε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ