today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Χ.Ακάρ: Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τελετές εορτασμών σε Σάμο, Ικαρία και Οινούσσες

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας εκ νέου λόγο για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να ανεχτεί τις τελετές εορτασμών που γίνονται στη Σάμο, την Ικαρία και τις Οινούσσες.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει: “Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να εξοπλιστούν”. 16 από αυτά έχουν εξοπλιστεί. Όταν το λέμε αυτό, οι άνθρωποι λένε ότι μας απείλησαν. Τα εξοπλίσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε πρόκληση», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Κάνουν τελετές εορτασμών στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες, μέσα στο “στόμα” μας. Αυτό είναι πρόκληση. Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;», είπε.

Ο  Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα φτάσει πουθενά με προκλητικές ενέργειες, ρητορικές και πράξεις. «Ούτε στην ιστορία ούτε σήμερα, δεν υπάρχει οποιοδήποτε νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το πρότυπο κολύμβησης της Στρατιωτικής Σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα. Το Καστελλόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων. Είναι τόσο κοντινό μέρος. Θέλουν μια θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;», είπε.

Αναφερόμενος και πάλι στις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είναι: «Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για οπλισμό στην Ελλάδα με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών. Είναι ένα δυναμικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες. Εμείς ακολουθούμε τη δουλειά μας».

Αλλά πάντα λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες, κατάληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ