today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα γγ του ΟΗΕ: Μαζί, ας κάνουμε την ανάκαμψη

«Να κάνουμε το 2022 ένα έτος ανάκαμψης για όλους», τους ανθρώπους, τον πλανήτη, την ευημερία, προκειμένου να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει, προτάσσει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ειδικότερα, υπογραμμίζει την ανάγκη ανάκαμψης από την πανδημία «με ένα τολμηρό σχέδιο για να εμβολιάσουμε όλον τον κόσμο παντού» και των οικονομιών «με τις πιο πλούσιες χώρες να υποστηρίζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο με χρηματοδότηση, επενδύσεις και ανακούφιση χρέους». «Ανάκαμψη από την έλλειψη εμπιστοσύνης και τη διαίρεση με μια νέα έμφαση στην επιστήμη, τα δεδομένα και τη λογική. Ανάκαμψη από τις συγκρούσεις με ένα ανανεωμένο πνεύμα διαλόγου, συμβιβασμού και ανάκαμψης για τον πλανήτη, με δεσμεύσεις για το κλίμα ανάλογες του μεγέθους και του επείγοντος της κρίσης» προκρίνει επιπροσθέτως.

Εστιάζοντας στις δοκιμασίας που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, «δοκιμασίες ηθικής και της πραγματικής ζωής», όπως σημειώνει, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στη φτώχεια, στην άνιση διανομή των εμβολίων για τον COVID 19, στις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για το κλίμα, στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, στη διαίρεση και στην παραπληροφόρηση. «Ο κόσμος υποδέχεται το 2022 με τις ελπίδες μας για το μέλλον να δοκιμάζονται: Από τη φτώχεια που αυξάνεται και τις ανισότητες που μεγαλώνουν. Από την άνιση διανομή των εμβολίων για τον COVID 19. Από τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για το κλίμα. Από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τη διαίρεση και την παραπληροφόρηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως η εποχή της μεγάλης δυσκολίας αποτελεί επίσης την εποχή της μεγάλης ευκαιρίας, για να ενωθούμε με αλληλεγγύη. «Για να ενωθούμε πίσω από λύσεις που υπάρχουν για όλους. Για να προχωρήσουμε μπροστά – μαζί – με ελπίδα γι’ αυτό που η οικογένεια μας μπορεί να καταφέρει» επεξηγεί.

Καταληκτικά στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εύχεται σε όλους ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό Νέο Έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ