today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τα «όπλα» στην καταπολέμηση της Όμικρον

Ενώπιον ενός νέου διλήμματος αναφορικά με την «ένταση» των περιοριστικών μέτρων, ως ανάχωμα στην έκρηξη κρουσμάτων, λόγω «Όμικρον», ειδικά μετά το συνωστισμό στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία αποκλείει μόνο το καθολικό lockdown και τα απαγορευτικά sms.

Του Κώστα Πασίση

«Τα αναγκαία και απαραίτητα» είναι η πρώτη άμεση απάντηση των συνεργατών του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που είναι προ των πυλών, μετά τη σημερινή συνεδρίαση και αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από τους «ειδικούς».

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τις ελάχιστες κυβερνητικές διαρροές είναι ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αποφεύγουν τις προβλέψεις για το τι έπεται και η μόνιμη επωδός είναι «θα μελετήσουμε την εισήγηση της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής και θα λάβουμε αποφάσεις, με γνώμονα την κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για να υπάρχει ένας κοινός βηματισμός».

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται, λόγω επικράτησης της νέας μετάλλαξης και η εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της γνωστής πολυφωνίας στο χώρο των ειδικών, εντός και εκτός Υγειονομικής Επιτροπής.

Κάποιοι προκρίνουν τη λήψη δραστικότερων μέτρων για την αναχαίτιση της Όμικρον και παρουσιάζουν μια δραματική κατάσταση, με ένα καταστρεπτικό υγειονομικό τσουνάμι να είναι προ των πυλών που δε θα αφήσει τίποτε όρθιο, όπως αναφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Την ίδια στιγμή ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown, απαντά ότι  δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση  και συστήνει εμβολιασμό, μάσκα, rapid test και οικογενειακές γιορτές.

Μια εμφανώς πιο light αντιμετώπιση της κατάστασης, χωρίς αυτό να ερμηνεύεται ότι αποκλείει και αυστηρότερα μέτρα από τα προαναφερθέντα.

Μια …πρόγευση πάντως των επερχόμενων μέτρων έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος έκανε λόγο  για παρεμβάσεις στο χώρο της διασκέδασης μετά τις γιορτές και για 15 ημέρες, ενώ προειδοποίησε πως θα ληφθούν μέτρα και στους αθλητικούς χώρους, εφόσον παρατηρηθεί στους επόμενους αγώνες ότι δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας από τους φιλάθλους.

Τα δυο σενάρια

Μετά την αξιολόγηση της επιδημιολογικής «εικόνας» από τους ειδικούς, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ δυο «σεναρίων».

Το πρώτο αφορά τη λήψη μέτρων, που περιλαμβάνουν  το κλείσιμο της εστίασης και της  διασκέδασης στις 00:00, με  περιορισμούς στην παρουσία ατόμων ανάλογα με τα  τετραγωνικά μέτρα σε κλειστούς χώρους. Και  απαγόρευση όρθιων πελατών.

Τον περιορισμό της πρόσβασης θεατών σε γήπεδα. Ένα μέτρο, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ομάδων οι οποίοι θα κληθούν να ενεργοποιηθούν σοβαρά για να αποφευχθούν τα χειρότερα… και η επέκταση της τηλεργασίας.

Το δεύτερο, πιο σκληρό, είναι να κλείσουν τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης καθώς οι συστάσεις δεν έπιασαν τόπο τα Χριστούγεννα. Αυτό έδειξαν οι σαρωτικοί έλεγχοι που έκανε τη κυβέρνηση την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων. Η «εικόνα» ήταν απογοητευτική…

Επιπλέον είναι πιθανό τα μέτρα του πρώτου σεναρίου να ληφθούν επί το αυστηρότερο.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση «τρέχει» για να κερδίσει χρόνο, έναντι της επέλασης της «Όμικρον», που απειλεί το σύστημα υγείας της χώρας, μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο αναφορικά με την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειες της για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, που είναι το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο στη μάχη της πανδημίας και περιμένει την έλευση  των αντιικών φαρμάκων της Pfizer και της Merck που δείχνουν να  έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ