today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η «Όμικρον» επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα

Στη λήψη  ρεαλιστικών μέτρων, ως «ασπίδα» προστασίας στην υψηλή μεταδοτικότητα της «Όμικρον», που απειλεί το Σύστημα Υγείας αλλά και ανθρώπινες ζωές, χωρίς όμως να «πληγεί» η οικονομία της χώρας, ενόψει των εορτών, προχώρησε η κυβέρνηση η οποία για άλλη μια φορά έδειξε τα υψηλά αντανακλαστικά της στη διαχείριση της πανδημίας.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» στις νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, έχοντας μπροστά του την μεγάλη «εικόνα» που είναι η αποφυγή του lockdown, σε μια περίοδο που οι μηχανές της οικονομίας έχουν πάρει μπροστά και ο τόπος εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης, παρά τις  αντιξοότητες.

Ωστόσο το σήμα κινδύνου εξέπεμψαν για άλλη μια φορά οι «ειδικοί» που προειδοποίησαν την κυβέρνηση έγκαιρα για το επερχόμενο υγειονομικό «τσουνάμι». Και αυτό είναι το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις τελευταίες κοινές συνεδριάσεις ιατρών και κυβερνητικών στελεχών.

Έτσι η σκυτάλη πέρασε εκ νέου στους λοιμωξιολόγους οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τα μέτρα, όπως ακριβώς γινόταν όταν ξέσπασε η πανδημία. Οι κ.κ Οικονόμου και Πλεύρης αναφέρθηκαν πολλάκις στις εισηγήσεις των ειδικών…

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη του μεγάλου συναγερμού και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, οι συνεδριάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής είχαν ελαφρώς ατονήσει…

Τα έκτακτα, αλλά αναμενόμενα μέτρα, δυο σταδίων,  κρίθηκαν αναγκαία τόσο για τη περαιτέρω θωράκιση του «ΕΣΥ» όσο και την καθυστέρηση της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν επί το αυστηρότερο τα περιοριστικά μέτρα κατά του φονικού ιού.

Τα πράγματα με την παραλλαγή της «Όμικρον» σοβάρεψαν ακόμη περισσότερο και αυτό φαίνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει την κατάσταση στις 27 Δεκεμβρίου όπου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι ειδικοί οι οποίοι ουσιαστικά θα αποφασίσουν αν το υφιστάμενο πλαίσιο ασφαλείας θα χρειαστεί ενίσχυση με πιο αυστηρά  μέτρα.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση που έχει τον τελικό λόγο, στις χθεσινές ανακοινώσεις της διευκρίνισε , για να προλάβει τον πανικό στην αγορά, ότι δεν προτίθεται να πάει σε μερικό ή καθολικό lockdown.

Ενώ η δεύτερη διευκρίνιση που δόθηκε ήταν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε τα σχολεία, αν και στα τελευταία το πιθανότερο σενάριο είναι να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Εν προκειμένω και εν συντομία από σήμερα το πρωί ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής  χρήσης μάσκας παντού, με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για τους απείθαρχους και ακυρώνονται όλες οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Με τη νέα χρονιά και δη από τις 3 Ιανουαρίου θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση, στους αθλητικούς χώρους  στην τηλεργασία και βλέπουμε…

Τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση σχολιάζοντας τα της «Όμικρον»  μιλούν για δυναμικό φαινόμενο, μη αποκλείοντας τίποτε και ένας λόγος  είναι επειδή οι «ειδικοί» εμφανίζονται να έχουν άγχος και αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Επί παραδείγματι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προβλέπει ότι  μετά την εορτή των Θεοφανίων τα κρούσματα μπορεί να εκτοξευθούν στις 15 έως και 18 χιλιάδες μόλις σε ένα 24ωρο.

Οι δηλώσεις αυτές πάντως δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση προκαλούν από ανησυχία έως νευρικότητα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ