today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το σχέδιο άμυνας της κυβέρνησης έναντι της Όμικρον

Τον οδικό χάρτη για το πώς θα περάσουμε  τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρουσίασε κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έδωσε και μια …πρόγευση για τα μέτρα της …επόμενης ημέρας, αν ξεφύγει η κατάσταση, λόγω της επέλασης της «Όμικρον».

Του Κώστα Πασίση

Προς έκπληξη πολλών, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, ο Πρωθυπουργός απέρριψε  την πρόταση για υποχρεωτική διενέργεια rapid test σε εμβολιασμένους και μη και ανακοίνωσε δύο δωρεάν self test για όλους.

Στην πραγματικότητα έπιασε με τη …μία το σφυγμό της κοινωνίας που δεν είδε με καλό μάτι τις διαρροές περί υποχρεωτικού rapid test (επί πληρωμή) σε εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν και δεν προχώρησε στη λήψη του εν λόγω μέτρου.

Έδειξε ότι έχει αίσθηση της πραγματικότητας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής, χωρίς να προκαλέσει όσους μέχρι σήμερα συμμετείχαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην εθνική προσπάθεια του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο «έκοψε» την προαναφερθείσα πρόταση για δυο λόγους. Ο πρώτος και ο κυριότερος ήταν γιατί είναι  ένα άδικο μέτρο για τους εμβολιασμένους και ο δεύτερος επειδή ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του.

Σε αυτούς τους λόγους ίσως προστίθεται και η κόπωση των πολιτών από τα αλλεπάλληλα μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν από την έναρξη αυτής της πανδημίας, με δεδομένο ότι τα περσινά Χριστούγεννα επι της ουσίας δεν …εορτάστηκαν.

Οι πληροφορίες για rapid test επί πληρωμή σε εμβολιασμένους δημιούργησαν …κλίμα που έγινε βαρύτερο με τις δηλώσεις των ειδικών, όπως του Προέδρου του  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους  της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος  εξέφρασε ενστάσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε  και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος τόνισε  πως είναι αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test.

Σε αυτό το περιβάλλον η σχετική πρόταση απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων…

«Πράσινο» φως στο plan B

Με την μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί τρόμο σε όλο τον κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και την έγκριση του για ενεργοποίηση του plan B για την αντιμετώπιση της, που στη δεύτερη φάση του περιλαμβάνει πιο  δυναμικά μέτρα από την πρώτη που είναι ισχυρή σύσταση για self test και σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά για την τήρηση των ήδη ισχυόντων μέτρων.

Στα επερχόμενα, που θα εφαρμοστούν τις πρώτες εβδομάδες του 2022, για να παραμείνει όρθιο το ΕΣΥ, περιλαμβάνονται  η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση, που μεταφράζεται σε κλείσιμο των κέντρων ψυχαγωγίας νωρίτερα από το υπάρχων ωράριο.

Οι «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση αναφορικά με τα απαγορευτικά μέτρα παραμένουν σταθερές. Όχι lockdown, όχι στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Σε όλα αυτά όμως, υπάρχει και ένας «αστερίσκος» τον οποίο έβαλε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε και σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «από τη  μάχη της υγείας απουσιάζει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα».

Από την πλευρά η Κουμουνδούρου μίλησε για παλινωδίες που επιβεβαιώνουν το πόσο χρήσιμη για τη χώρα είναι το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ