today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους

Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει ουσιαστικές συζητήσεις με τη Μόσχα στις αρχές της επόμενης χρονιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντάσεις εν μέσω ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Παραμένουμε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία και σκοπεύω να καλέσω σε μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το ταχύτερο δυνατό το νέο έτος”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα, αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες και η τελευταία σύγκλησή του ήταν τον Ιούλιο του 2019 παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΝΑΤΟ να αναβιώσει αυτή τη δομή.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και την Παρασκευή παρουσίασε έναν κατάλογο απαιτήσεων, όπου απαιτεί μεταξύ άλλων από το ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ως μέλος την πρώην σοβιετική δημοκρατία και να εγγυηθεί ότι δεν θα αναπτυχθούν εκεί όπλα ή στρατιώτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Δύση είναι έτοιμη να εργαστεί για το θέμα.

Ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να αποφασίσουν για μια μελλοντική ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.

“Οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει βέβαια να σέβεται τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια”, είπε, και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ θα διαβουλευθεί με το Κίεβο για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα.

“Άρα, δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους και δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για το δικαίωμα κάθε χώρας στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, να επιλέξει τον δικό της δρόμο”, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ