today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Tη Νέα Δομή Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO εγκαινίασε η ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη Νέα Δομή Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον Δήμο Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία μιας νέας δομής εκπαίδευσης και πολιτισμού για τους άστεγους συμπολίτες μας, φανερώνει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια λέξη κενή νοήματος.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος «Καταδεικνύει ότι η μέριμνα για τον άλλον, τον αδύναμο, δεν εξαντλείται στα λόγια, αλλά γίνεται πράξη, πράξη αγάπης και αρωγής. Και προσδίδει το αναγκαίο, σήμερα, περιεχόμενο στην έννοια της ευεργεσίας, ως ανυστερόβουλης προσφοράς που αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών και ανταποκρίνεται άμεσα, με αίσθημα υψηλής ευθύνης, στην νέα κοινωνική πραγματικότητα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι άστεγοι πλήθυναν στη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, με τη συνέργεια, ασφαλώς, πολλών παραγόντων, πρωτίστως δομικών και θεσμικών. «Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν, οι “γυμνές ζωές” – όπως αποκάλεσε κάποιος στοχαστής τις ζωές που δεν καταφέρνουν να απολαύσουν την πολιτισμένη διαβίωση την οποία ευαγγελίστηκε το μεταπολεμικό κράτος ευημερίας – πολλαπλασιάστηκαν. Είναι ζωές που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, ζωές αόρατες, καταδικασμένες στο περιθώριο, στερημένες από κοινωνικές, οικογενειακές, φιλικές επαφές, χωρίς πρόσβαση στην απασχόληση, εξαθλιωμένες από την οικονομική δυσπραγία, αλλά και από το αίσθημα της αναξιότητας και της κοινωνικής υποτίμησης» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «Μια δομή όπως αυτή που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, με τις καθετοποιημένες της δομές – εστιατόριο, παντοπωλείο, φαρμακείο, κοινωνικά ιατρεία και υπνωτήρια αλλά κυρίως με την λειτουργία ενός πολιτιστικού πολυκέντρου με θεατρική και μουσική σκηνή, αίθουσα σεμιναρίων και εκπαιδευτήριο, πινακοθήκη και συνεδριακό χώρο – ενισχύει τις δεξιότητες των αστέγων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαγγελματική ενεργοποίησή τους».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «τους επιτρέπει να αναλάβουν ευθύνες για τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκτηση της αυτονομίας τους. Τους βοηθά να επανενταχθούν οργανικά στον κοινωνικό ιστό».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι εγκαινιάζει, με χαρά και συγκίνηση το νέο κτίριο των Δομών Κοινωνικής Ένταξης του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσει ως πρώτος σταθμός για την επάνοδο των άπορων, άστεγων, περιθωριοποιημένων συνανθρώπων μας στον ομαλό κοινωνικό βίο.

Τέλος, συνεχάρη από καρδιάς, όσους εργάζονται για την ανακούφιση και την ενδυνάμωση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και ιδιαίτερα την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, για την ακάματη και αδιάκοπη προσφορά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ