today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ονδούρα: Προεδρικές εκλογές με νικήτρια την Σιομάρα Κάστρο

Η εθνική εκλογική επιτροπή της Ονδούρας (CNE) ανακήρυξε επίσημα χθες Δευτέρα τη Σιομάρα Κάστρο, την υποψήφια της αριστερής παράταξης Κόμμα για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), νικήτρια των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την 28η Νοεμβρίου.

Σε μήνυμά του προς το έθνος ο Κέλβιν Αγκίρε, ο πρόεδρος της επιτροπής, υπενθύμισε πως η θητεία της κυρίας Κάστρο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής θα αρχίσει την 27η Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί την 27η Ιανουαρίου 2026.

Η κυρία Κάστρο, 62 ετών, έλαβε 1.716.793 ψήφους (το 51,12%), ενώ ο Νάσρι Ασφούρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και υποψήφιος του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (PN) του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, έλαβε 1.240.260 ψήφους (36,93%).

Η Σιομάρα Κάστρο – η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε το 2009 με το στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από επιχειρηματίες και κόμματα της δεξιάς, η οποία αναδείχθηκε όταν πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της δικτατορίας – είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην ιστορία της Ονδούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ