today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

580 εκ. δολάρια από τις ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς για καταπολέμηση της “όμικρον”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δώσουν περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον βοήθεια σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να καταπολεμήσουν την Covid-19 απέναντι στην ‘εισβολή’ της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σε μια ανακοίνωση που διαβίβασε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον ενισχύει την ανάγκη να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να θέσουμε τέλος σε αυτή την πανδημία γιατί κανείς ανάμεσά μας δεν είναι προστατευμένος όσο δεν είμαστε όλοι προστατευμένοι», είπε. «Ο κόσμος είναι σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας απόκρισής μας σε αυτόν τον ιό».

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως θα έχει σήμερα ανταλλαγή απόψεων με τους ομολόγους του άλλων χωρών προκειμένου να «συντονίσουν» τη διεθνή απόκριση στη νέα παραλλαγή που έχει ήδη κυριαρχήσει μεταξύ των νέων μολύνσεων στην αμερικανική επικράτεια. «Καλώ τους ομολόγους μου να τηρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού, πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

Τα 580 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για επτά πολυμερείς υπηρεσίες ανεβάζουν την αμερικανική βοήθεια στα 19,6 δισεκ., σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως πρόκειται, επιπλέον των 330 εκατ. δόσεων εμβολίων που έχει μοιραστεί η Ουάσινγκτον με τον υπόλοιπο κόσμο, για μια «σημαντική συμβολή προκειμένου τα εμβόλια αυτά να μετατραπούν σε εμβολιασμούς, προκειμένου να ενισχύσουμε τα μέσα δημόσιας υγείας, να υποστηρίξουμε τις κοινότητες στην ανάγκη και να προσφέρουμε επείγουσα βοήθεια που μπορεί να σώσει ζωές».

Τα επιπλέον χρήματα θα κατευθυνθούν κυρίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (280 εκατ. δολάρια), που επανήλθε στο κέντρο της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την προεδρία του Μπάιντεν μετά τη ρήξη που είχε επιφέρει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Η Unicef θα λάβει 170 εκατ. για να βοηθηθεί στις προσπάθειές της για εμβολιασμό ευάλωτων πληθυσμών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κινητοποιήσουν την παγκόσμια συλλογική δράση με το παράδειγμά τους και την ηγεσία τους, και είναι κρίσιμης σημασίας και άλλες κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» επέμεινε ο Άντονι Μπλίνκεν, η ανακοίνωση του οποίου πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από μια πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την απόκριση στην παραλλαγή Όμικρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ