today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

560 εκ. στην Τουρκία από την Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση των μελλοντικών προοπτικών εργασίας. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Το πρώτο μέτρο, ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών. Η δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης προβλέπει 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων: ανάπτυξη ικανοτήτων και βελτίωση των προτύπων και των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, καθώς και βελτιώσεις στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στα τουρκικά αεροδρόμια.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες και 370.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες από άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ