today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η.Μόσιαλος: Αποτελεσματική έναντι της Όμικρον η τρίτη δόση

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), παραπέμποντας σε μια νέα μελέτη από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Όπως επισημαίνει, η βρετανική μελέτη μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εργαστήριο Balazs Lab των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT/Χάρβαρντ.

Τονίζει ότι τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα, κάτι που έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «στη νέα μελέτη διαβάζουμε νέα στοιχεία για τις διαφορές του μηχανισμού σύντηξης κυττάρων που προκαλείται αφού ο ιός εισέλθει στα πνευμονοκύτταρα. Ξέρουμε πως σε σοβαρή νόσηση με Covid-19 υπάρχει εκτεταμένη πνευμονική βλάβη και παρουσία μολυσμένων πολυπύρηνων δομών που έχουν προκληθεί από σύντηξη/ένωση πνευμονοκυττάρων. Οι ιικοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη σύντηξη, δεν είναι ακόμα καλά κατανοητοί. Όμως, φαίνεται πως στα πειράματα που έγιναν, η πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην σύντηξη κυττάρων, και σε σύγκριση με την δέλτα αλλά και σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Αυτό, όπως είπα, είναι σημαντικό γιατί συχνά μετά από σοβαρή νόσηση παρατηρείται αυτή η σύντηξη κυττάρων και σε άλλους ιστούς που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ξέροντας λοιπόν πως η μόλυνση των πνευμονοκυττάρων θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους πνεύμονες, αν αυτό αποδειχθεί και κλινικά, τότε σημαίνει πως η παθογένεια της όμικρον θα είναι μικρότερη από της δέλτα. Απαιτείται όμως η κλινική απόδειξη».

Προσθέτει ότι οι νέες παρατηρήσεις υπογραμμίζουν δύο σημεία:

«1. Πως οι μεταλλάξεις ίσως έχουν δώσει στην παραλλαγή όμικρον ένα πλεονέκτημα διαφυγής από την ανοσία μετά τον διπλό εμβολιασμό, αλλά πως η τρίτη δόση θα μας προστατεύει.

2. Είναι η τρίτη φορά (μαζί με την ανακοίνωση από το Ισραήλ) που αναφέρεται πως οι ιδιότητες της παραλλαγής όμικρον, που σχετίζονται με την αναπαραγωγή του ιού μέσα στα κύτταρα και ίσως και την παθογένεια, έχουν διαφορές από την δέλτα.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε και κλινικά αποτελέσματα για την επίδραση της όμικρον σε φορείς ή ασθενείς. Για την ώρα επίσης δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από την όμικρον. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά στις επόμενες ημέρες. Επομένως είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Να μην ξεχνάμε πως στη Ελλάδα έχουμε αρκετούς ευάλωτους ακόμα ανεμβολίαστους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, γιατί η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και περισσότερο από τη δέλτα».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, «ναι μεν ορισμένα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν ότι ίσως η Όμικρον έχει μικρότερες επιπτώσεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες. Επομένως, καλό είναι να μην εφησυχάζονται οι ανεμβολίαστοι και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση να σπεύσουν να την κάνουν. Επιπρόσθετα, πολλές χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα λόγω της όμικρον. Ίσως αυτό συμβεί και στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θεωρώ πως θα ήταν σωστό

• στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιούνται μάσκες FFP2/N95/ΚΝ95, ιδιαίτερα από τους εργαζομένους καταστημάτων και γραφείων που μένουν πολλές ώρες μέσα στον ίδιο χώρο.

• να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος εξαερισμός των χώρων, ανοίγοντας συχνά πόρτες και παράθυρα, και

• όπως έχω πει εδώ και ένα χρόνο, από την πλευρά των εργοδοτών θα πρέπει να γίνει μια επένδυση αναφορικά με την αγορά φορητών συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα για τους χώρους εργασίας. Αυτή είναι μια επένδυση που θα συμβάλει και στον περιορισμό άλλου τύπου αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ