Γ.Γεωργαντάς: Άλλαξε η κουλτούρα της κοινωνίας σχετικά με την ψηφιοποίηση του Δημοσίου

ΑΠΕ

Για θετικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο του digital economy forum 2021 με τίτλο «digitalisation, no longer a choice, but a necessity» σε συζήτηση με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της καθημερινότητας και της ευημερίας».

Όπως τόνισε ο κ. Γεωγαντάς, «πάνω από όλα άλλαξε η κουλτούρα και στην κοινωνία η οποία πια δέχεται πολύ θετικά όλα τα μηνύματα σχετικά με την ψηφιοποίηση του τρόπου διεπαφής με το Δημόσιο, ενώ επίσης έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Υπογράμμισε την σπουδαιότητα των εφαρμογών και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών κατά το διάστημα της πανδημίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι τεράστια τα νούμερα από τις επισκέψεις που αποφύγαμε στο γκισέ του Δημοσίου. Πιστεύω ότι αυτή η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα υπάρχει, ενώ υπάρχει διάχυση όλης αυτής της πληροφορίας και των δυνατοτήτων σε όλη την κοινωνία».

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφτασαν τα 500 εκατομμύρια, ενώ σε 15 μέρες έχουμε 42.439 ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και 1.284 ψηφιακά ιδιωτικά συμφωνητικά. Είναι πολύ σημαντικά τα στοιχεία διότι δείχνουν πόσο γρήγορα μια εφαρμογή γίνεται αμέσως προσιτή στον κόσμο που την αξιοποιεί, καθώς ο πολίτης έχει καταλήξει ότι κάθε τέτοια κατεύθυνση είναι αξιόπιστη και διευκολύνει την ζωή του».

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε και για τις ψηφιακές υπογραφές που θα διατεθούν από τον Ιανουάριο και σε επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αλλά και σε πολίτες. «Το 2022 θα είναι ορατή η εξέλιξη με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία είναι πολύ σημαντικά, που θα δημιουργήσουν ένα άλλο πεδίο». «Δημιουργούμε μια άλλη εικόνα, μια άλλη συνθήκη. Θα υπάρξει καταιγισμός δράσεων και ανακοινώσεων το επόμενο διάστημα γιατί πάνω από όλα αυτό που κερδήθηκε δεν πρόκειται να χαθεί, η εμπιστοσύνη του κράτους από τον πολίτη. Το κράτος γίνεται αρωγός και αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε προσπάθεια του πολίτη».