today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Τα τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. «Πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες μας θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο» είπε. Επίσης σημείωσε ότι όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. «Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και το 2022 όπως και το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. «Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες. Είναι μία μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Και ξέρω ότι η μάχη με τις ανισότητες έχει ακόμα πολύ δρόμο» είπε.

«Προτιμώ, όμως, να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του συνθήματός μας: «Ανάπτυξη για όλους». Η χώρα να αναπτύσσεται και όλοι οι πολίτες να ευημερούν. Το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται αλλά κυρίως, και αυτή θα είναι η πρόκληση των επόμενων ετών για την κυβέρνησή μας: δίκαιο μερίδιο σε αυτή την ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω. Αυτό, ναι, αυτό υπόσχομαι ότι πάντα θα το πιστεύω και πάντα αυτή η παράταξη, η μεγάλη κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πολιτική πάντα θα υπηρετεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τέτοιο τρόπο ώστε, όπως είπε, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μία αύξηση στους μισθούς τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Γιατί αυτό το οποίο είπαμε το εννοούμε και είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να ωφελεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ο απλός αριθμός της ανάπτυξης του 7%, 8%, 9% δεν λέει κάτι, από μόνος του, στους συμπολίτες μας. Αυτό το οποίο λέει κάτι στους συμπολίτες μας, είναι η αύξηση των μισθών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτά επιμένουμε, για αυτά θα αγωνιζόμαστε και αυτά θα κάνουμε πράξη» ανέφερε.

Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μία ενεργή εξωτερική πολιτική που δυναμώνει τις συμμαχίες μας και ενισχύει το κύρος της χώρας μας. «Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra. Σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας παρακολουθούν. Σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για δέκα χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά καθόλου επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες» είπε και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τις καταψήφισε τόνισε «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει. Ας είναι. Κύριε Τσίπρα, το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».

Επίσης για την μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον καθηγητή Λύτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, συμπλήρωσε «από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μία κατάσταση τραγική, τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αλλά το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει. Είχαμε, λοιπόν, εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία, όπως πρώτος εγώ ομολόγησα, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκλογές υπογράμμισε «Κύριε Τσίπρα, πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» και συμπλήρωσε «όμως ο βασικός λόγος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι ακριβώς διότι έχουμε εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ