today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Νέα εποχή στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία αποτελεί η ψήφιση του διακομματικού νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί από κοινού από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, ως συνέχεια της «Αμερικανοελληνικής αμυντικής συμφωνίας».

Με τη ψήφιση του νέου νόμου αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία περνά σε δεύτερη μοίρα για τις ΗΠΑ.

Του Κώστα Πασίση

Εξέλιξη που μέχρι χθες ήταν …αδιανόητη. Η γειτονική μας χώρα εδώ και πολλά χρόνια ήταν το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ ακόμη και της Δύσης.

Έτσι όπως είναι δομημένη η Ελληνοαμερικανική συμφωνία και το προαναφερόμενο συνοδευτικό νομοσχέδιο αποτελούν ένα είδος εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδος.

Μια δέσμευση στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που παραμένει ενεργό το casus belli της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο νέος αμερικανικός νόμος προλειαίνει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να πάρει τα υπερσύγχρονα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, γεγονός που έχει κάνει …Τούρκο τον Ερντογάν. Και αυτό επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αλλάζουν δραματικά υπερ της Ελλάδας τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι η Τουρκική αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση ημιδιάλυσης (δε διαθέτουν ούτε ανταλλακτικά), όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ προβλέπει όμως και την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Τουρκικά σύνορα, γεγονός που έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο λόγος; Η Αλεξανδρούπολη γίνεται έδρα της αμερικανικής Task Force, η οποία θα απαρτίζεται από περίπου 400 στρατιωτικούς, θα έχει ως ζώνη ευθύνης τα Ανατολικά Βαλκάνια και σημεία δράσης κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Το νομοσχέδιο που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτακης.

“Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ” τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στα social media σχολιάζοντας τη ψήφιση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.

«Ευχαριστούμε τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και ΗΠΑ) θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εστίασε στα κύρια σημεία του νέου νόμου, όπως:

—Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.

—Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

—-Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

— Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

— Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.

Εκτενή αναφορά έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το νομοσχέδιο που εισήχθη ως τροπολογία στον προϋπολογισμό, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον γεωπολιτικό μας ρόλο», επεσήμανε μεταξύ άλλων

Μετα από όλα αυτά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο, στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ