today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Μιανμάρ: Εκατοντάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στην Ταϊλάνδη μετά τις συγκρούσεις στρατού και ανταρτών

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Ταϊλάνδη, καθώς έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του βιρμανικού στρατού και ανταρτών που ανήκουν σε εθνοτική μειονότητα, ανακοίνωσαν ο ταϊλανδέζικες αρχές και εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής.

Περίπου 700 άνθρωποι κατέφυγαν στην πόλη Μάε Σοτ της Ταϊλάνδης μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της Εθνικής Ένωσης Κάρεν και του στρατού της Μιανμάρ, επεσήμαναν οι αρχές της μεθοριακής επαρχίας Τακ.

Ο Γε Μιν, αξιωματούχος της Aid Alliance Committee, μια οργάνωση ακτιβιστών της Μιανμάρ με έδρα την Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι 2.503 άνθρωποι, ανάμεσά τους 545 παιδιά, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ταϊλανδέζικη πλευρά των συνόρων.

«Προσφέρουμε βοήθεια σε τρόφιμα και συνεργαζόμαστε με τις ταϊλανδικές αρχές», σχολίασε ο Γιε Μιν, ενώ πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι εκτοπισμένοι προέρχονται από το Λάι Κάι Κάου και άλλα χωριά.

Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Έκτοτε η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Ο στρατός της Μιανμάρ εξαπολύει βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών κατά της χούντας και αμάχων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ομάδων ανταρτών στις μεθοριακές επαρχίες της Μιανμάρ. Η Εθνική Ένωση Κάρεν (KNU) είναι μια από τις παλαιότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας που μάχεται για την αυτοδιάθεση μιας επαρχίας με περίπου 1,6 εκατομμύριο κατοίκους.

H KNU επεσήμανε σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στη διάρκεια μαχών με τον στρατό της Μιανμάρ την Τετάρτη τραυματίστηκαν τέσσερις Βιρμανοί στρατιώτες και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν.

Η Public Voice Television, που στηρίζεται από την ανατραπείσα κυβέρνηση της Μιανμάρ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν όπλα που έχουν κατασχέσει οι αντάρτες, όπως και οκτώ αιχμάλωτους στρατιώτες. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Από την πλευρά τους οι αρχές της επαρχίας Τακ ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και της KNU περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με την Ταϊλάνδη. Πρόσθεσαν ότι μια οβίδα έπεσε στην ταϊλανδική πλευρά των συνόρων χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, ενώ οι ταϊλανδέζικες αρχές έχουν αυξήσει τις περιπολίες στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ