Η διμέτωπη μάχη της κυβέρνησης για πανδημία και ακρίβεια

Σε «Γόρδιο δεσμό» έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση η πανδημία, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που πλήττει την αγορά, θέματα που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό και κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Το αρνητικό ρεκόρ με τους 130 θανάτους την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου καθώς συνέβη σε μια περίοδο που τα πράγματα πήγαιναν ελαφρώς καλύτερα ή στη χειρότερη περίπτωση ήταν σταθεροποιημένα.

Του Κώστα Πασίση

Την ίδια στιγμή οι «ειδικοί», όπως ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθαν. Τσάκρης, προειδοποιούν για το πιθανό ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μετά τις γιορτές, προκαλώντας ανησυχία για την πορεία του covid 19 και κυρίως των μεταλλάξεων του, όπως η Όμικρον, που έχει αρχίσει να δείχνει ήδη τα δόντια της στη Μεγάλη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται ή αυστηροποιούνται περαιτέρω καθώς η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτατα και προκαλεί τρόμο…

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα από την επέλαση της «Όμικρον» ανακοίνωσε ότι μόνο με αρνητικό PCR test οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας. Το έκτακτο μέτρο αυτό θα ισχύει από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν τουλάχιστον πορεύεται με βάση τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιμένει να αποδώσουν και οι σκληροί υγειονομικοί δείκτες να «ηρεμήσουν», όπως διαβεβαιώνουν οι «ειδικοί» στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος που παρουσιάζει όμως διακυμάνσεις.

Μέτα την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, υπήρξε αθρόα προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα η οποία όμως δε συνεχίστηκε με την ίδια ένταση τις επόμενες ημέρες…

Η έκθεση και ο «πόλεμος»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, της καθημερινής μάχης κατά της πανδημίας ξέσπασε νέος «πόλεμος» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ μεταξύ της Αττικής και της Περιφέρειας και στις κλίνες εκτός ΜΕΘ

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας. Και ότι υπάρχει υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε …ευκαιρία για αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «…Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…», ανέφερε μεταξύ άλλων, ρίχνοντας άλλο ένα μπουρλότο…

Σε λίγα λεπτά ήλθε η απάντηση της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κανιβαλίζουν τα συμπεράσματα της μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός έμαθε για τη νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες όπου ετοιμάζεται να ξετυλίξει το δικό του σχέδιο για την υγειονομική και ενεργειακή κρίση που πριμοδοτεί την ακρίβεια στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός με επιστολή του στον την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ως προϋπόθεση, για την συνέχιση της ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που κατέχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Οι ανατιμήσεις στα αγαθά

Προβληματισμό και «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου προκαλεί και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, μιας και το εν λόγω πρόβλημα σχετίζεται με το βιοπορισμό των νοικοκυριών.

Το καλό είναι ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν πετά την μπάλα στην …εξέδρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, ότι το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Αντίθετα προανήγγειλε τη λήψη ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι παροδικό…