today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φτιαγμένη για να μην υπάρχει δημοκρατία

Δριμεία κριτική στην ΕΕ που «είναι φτιαγμένη για να μην υπάρχει δημοκρατία», στην κυβέρνηση που «το μόνο που έχει να συνεισφέρει στην Ελλάδα, είναι χρέος», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι «ο μεγαλύτερος αρωγός της ολιγαρχίας» άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες το βράδυ στην κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση του κόμματος στο Τριανόν.

«Η άλλη Ευρώπη δεν είναι απλά εφικτή, είναι ήδη εδώ με το ΜέΡΑ25. Από την ώρα που οι κυβερνήσεις μας μετέτρεψαν τα κοινοβούλια σε θέατρα, εμείς παίρνουμε θέατρα και τα κάνουμε κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Κάνουν τα πάντα για να εναλλάσσονται στην εξουσία κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία, ώστε να μην υπάρξει καμία πλέον πολιτική, δημοκρατική διάσταση στη λήψη των αποφάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φτιαγμένη για να μην υπάρχει δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κάνοντας αναφορά στο 2015 είπε: «Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία το 2015 για να ξανασχεδιάσουμε ως Ευρωπαίοι την αρχιτεκτονική ενός νομίσματος που ήταν φτιαγμένο για να μην μπορούν να μεταφέρουν σοβαρά κομμάτια πλούτου από τους πολύ λίγους στους πολλούς».

«Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα πλέον, ανατρέπεται», ήταν το μήνυμα του γραμματέα του ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και στην Ελλάδα, από τότε που ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25». «Από τον Αύγουστο του 2018 (το 3ο και κυρίως το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα) έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την πτώχευση των πολλών, στην κερδοφορία των λίγων. Εξάγουν πλούτο από τους λίγους, από την χρεοκοπία των πολλών», είπε και σημείωσε πως το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 αφορά τους «μη προνομιούχους».

«Την ίδια στιγμή, μόνο χρέος εκδίδει αυτή η κυβέρνηση, το μόνο που έχει να συνεισφέρει αυτή η κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι χρέος. Απαιτούν ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Μητσοτάκης να τους χειροκροτούμε κιόλας επειδή δανείζονται», εξήγησε.

Στο ενδεχόμενο της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Μας ρωτούν αν θα μπούμε στο παραμύθι της προοδευτικής διακυβέρνησης για να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θυμόμαστε πάντα αυτά τα κόμματα πυλώνες του προοδευτικού χώρου προεκλογικά χωρίς να υπάρξει ποτέ προγραμματικός διάλογος με τα μικρά κόμματα της Αριστεράς για το τι θα γίνει, να κάνουν τέτοια καλέσματα. Κάποτε το κόμμα πυλώνας ήταν το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑ και είναι ο μεγαλύτερος αρωγός της ολιγαρχίας, όπως ακριβώς και το SPD στη Γερμανία».

Κλείνοντας, δήλωσε πως «εμείς είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα και χρειαζόμαστε και ένα όραμα, για το σύστημα που θα το αντικαταστήσει, με δύο αγορές τουλάχιστον που πρέπει σίγουρα να εκλείψουν, η αγορά εργασίας και η αγορά χρήματος. Η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση. Φτάνουν πλέον οι ήττες, προχωράμε».

Νωρίτερα, την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Δεληγιάννη, μέλος Πολιτικής Γραμματείαςμ που τόνισε ότι ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη συμμαχία “δουλοπαροικίας” και “εκφασισμού” της κοινωνίας και ότι ο ρόλος του ΜέΡΑ25 γίνεται πιο σημαντικός και επίκαιρος για να προχωρήσει σε ρήξη με την ολιγαρχία.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Μιχαέλα Τσοχαντζή, μέλος της Νεολαίας του ΜέΡΑ25, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως ανήκει σε μια γενιά που βίωσε τα μνημονιακά χρόνια με πολιτικές που καταδίκασαν τη γενιά αυτή και περιόρισαν τα δικαιώματα της. «Ξέρουμε ότι ακόμα κι αν κόψουν όλα τα λουλούδια, η ‘Ανοιξη στο τέλος θα ρθει μαζί με όλα της τα χελιδόνια», υπογράμμισε το μέλος της νεολαίας του κόμματος.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και η Τζουλιάνα Τσίτα, γραμματέας του νεοϊδρυθέντος ΜέΡΑ25 Γερμανίας, που τόνισε πως μόνο μέσα από την προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, ενώ ο Έρικ Έντμαν, πολιτικός διευθυντής DiEM25, υπογράμμισε ότι η ριζοσπαστικόποιηση είναι το σημαντικότερο κομμάτι του μέλλοντος του πανευρωπαϊκού κινήματος μας. «Μόνο μέσα από την ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε την Ευρώπη», ανέφερε ο πολιτικός διευθυντής του κινήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ