today-is-a-good-day
19 C
Athens

Απ.Βεσυρόπουλος: Όσο και να ψάξει κανείς, δεν θα βρει ούτε έναν νέο φόρο στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης

Όσο και να ψάξει κανείς, τόσο στον προϋπολογισμό του 2022 όσο και στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς, δεν θα βρει ούτε έναν νέο φόρο, τόνισε ο υφυπουργός για την Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μέχρι το τέλος της τετραετίας, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η κυβέρνησή μας, θα συνεχίσει, κάθε χρόνο, να μειώνει φόρους, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και έχει ισχυρή τεκμηρίωση, που επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή στόχευση και δυναμική της ελληνικής οικονομίας, και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Τόνισε μάλιστα ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, καθώς είναι νωπές οι μνήμες των πολιτών από την πολιτική της υπερφορολόγησης, και επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική μείωσης φόρων με συνέπεια. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων, τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, και τη θέσπιση για φυσικά πρόσωπα, εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αντί του 22% που ίσχυε.

Όπως είπε, στον προϋπολογισμό του 2022 περιλαμβάνονται και νέες μειώσεις φόρων, όπως η νέα μείωση φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 24% σε 22% σε μόνιμη βάση, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Ο προϋπολογισμός, είπε ο κ Βεσυρόπουλος, επιβεβαιώνει και την αναπτυξιακή στόχευση που έχει από την πρώτη μέρα της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση: Η δυναμική της ελληνικής Οικονομίας φάνηκε, αφού ήδη έχει καλύψει τα δύο τρίτα της ύφεσης με την οποία έκλεισε το 2020. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, η ελληνική οικονομία είναι δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Όπως είπε, οι συγκρίσεις σε σχέση με το παρελθόν είναι καταλυτικές, και τις έχουν κάνει οι πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από την κρίση ταυτότητoς και αξιοπιστίας αλλά και την έλλειψη αφηγήματος, βλέπει να διαψεύδονται όλες οι εκτιμήσεις της: Αμφισβητούσε τις προβλέψεις και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαψεύστηκε. Υπερεκτιμούσε το ποσοστό της ύφεσης, το οποίο ανέβαζε σε διψήφιο ποσοστό, και διαψεύστηκε. Είχε επενδύσει σε καταστροφολογία, είχε προβλέψει νέα μνημόνια και αύξηση των φόρων και διαψεύστηκε, είπε ο υφυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυόμισι χρόνια μετά, κι έχοντας αντιμετωπίσει ασύμμετρες κρίσεις, διαθέτει αξιοπιστία και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα: Η διάθεση άνω των 43 δισεκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς, διατήρησε ζωντανή την οικονομία. Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Το περιεχόμενο και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και της κοινωνίας να προχωρήσουν μπροστά, κατέληξε ο κ. Βεσυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ